2023. december 02. - Melinda, Vivien
EUR : 380.17
USD : 348.84
Időjárás ikon

Az inflációt nyögi az európai gazdaság, elhasalt a német feldolgozóipar

A felmérések szerint az eurozóna üzleti aktivitása a vártnál jóval nagyobbat zuhant, ami azért is érte súlyos csapásként a piacokat, mert az elmúlt időszakban már sokan temették a recessziót – márpedig úgy fest, hogy a válság még csak ezután jön.

A legnagyobb aktivitás-csökkenést éppen Németországban mérték, miközben fokozatosan újraéledni látszik az inflációs nyomás is – írja a felvidéki Körkép.sk honlap. 

 

A szerdai beszerzésimenedzser-indexek (bmi) nem könnyítik meg az Európai Központi Bank dolgát, amely meredek kamatemelésekkel próbálja elérni, hogy recessziót elkerülve szorítsa le az inflációt. A Reuters hírügynökség forrásai szerint az emelkedő drágulási ütem ellenére az EKB szeptemberben felhagyhat a kamatemelésekkel, legalábbis az év végéig.

Az eurozónában, idén először, csökkent az üzleti aktivitás és zsugorodott a feldolgozóipar termelése is. Ráadásul Európa legnagyobb gazdaságában, Németországban zsugorodott legnagyobb mértékben az üzleti tevékenység, ahol nagyot bukott az elmúlt időszakban a feldolgozóipar.

A német vállalatok továbbra is pesszimistán tekintenek a gazdasági hangulat jövőjére, a magas infláció pedig akadályozza a kereslet felpörgését.
Franciaországban a domináns szolgáltatási szektor zuhant meg, a jelek arra utalnak, a harmadik negyedévben mínuszos lesz a francia gazdasági bővülés. Nem eurozóna tag, de ugyanez várhat Nagy-Britanniára is.


Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató