2023. december 04. - Barbara, Borbála
EUR : 380.17
USD : 348.84
Időjárás ikon-4°

Bertolini: az ukrán győzelem elképzelhetetlen

Ukrajna képtelen lesz legyőzni Oroszországot a harctéren, mivel Moszkva több emberrel és “lenyűgöző” tűzerővel rendelkezik – mondta Marco Bertolini nyugalmazott olasz tábornok.

“Az ukrán győzelem elképzelhetetlen. Tudomásul kell vennünk ezt a tényt, és tárgyalóasztalhoz kell ülnünk” – mondta Bertolini, aki a 2000-es években az olasz közös műveleti parancsnokságot és a Folgore ejtőernyős dandárt vezette.

“Ezt a háborút már sokkal korábban meg kellett volna állítani, de az elmúlt hónapokban a “győzni fogunk” retorikáját ápolták, ami a közvéleményben egy olyan győzelemre vonatkozó elvárásokat táplál, amely a helyszínen lehetetlen. Az ukránok nem fognak győzni” – mondta a Libero Quotidiano című napilapnak hétfőn.

Kijev várva várt ellentámadása, amely június elején kezdődött, “lassan halad” – jegyezte meg a nyugalmazott tábornok.

Megemlítette a Washington Post múlt heti jelentését, amely egy titkos amerikai hírszerzési értékelést idézett, amely arra a következtetésre jutott, hogy “Ukrajna ellentámadása nem fogja elérni a kulcsfontosságú délkeleti Melitopol várost”, és hogy a cél, hogy elvágják Oroszország szárazföldi hídját a Krímmel, nem fog idén megvalósulni. Bertolini szerint ez “annak elismerése volt, hogy Kijev céljai nem érhetők el a várt formában és időkeretben”.

“AZ OROSZOK ELŐNYBEN VANNAK A LÉTSZÁM ÉS A TŰZERŐ TEKINTETÉBEN. AZ OROSZOK ÁLTAL KIBONTAKOZTATOTT TŰZERŐ, KÜLÖNÖSEN A TÜZÉRSÉG TEKINTETÉBEN, FÖLÉNYES, ÉS EZ LENYŰGÖZŐ, FIGYELEMBE VÉVE A NYUGAT MINDEN RÉSZÉRŐL UKRAJNÁBA ÉRKEZETT TÁMOGATÁSOKAT” – mondta.

A nyugalmazott tábornok felvetette, hogy mostanra sok körben megértették, hogy az Oroszország által Ukrajnától elfoglalt területek visszaszerzése “irreális”. Arra is rámutatott, hogy “egy tűzszünet azzal a kilátással, hogy Ukrajna bármelyik pillanatban csatlakozhat a NATO-hoz, és folytatódhatnak az ellenségeskedések, nem lesz elég az oroszoknak”.

“A KONFLIKTUST CSAK TÁRGYALÁSOK ÚTJÁN LEHET LEZÁRNI”, AMELYEK SORÁN MINDKÉT FÉL ÉRDEKEIT TISZTELETBEN TARTJÁK – hangsúlyozta Bertolini.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a múlt héten azt mondta, hogy Moszkva továbbra is kész az “értelmes párbeszédre” Ukrajnáról, de a Nyugattal való tárgyalások kilátása “ebben a szakaszban nem létezik”. Kijev fő támogatójának és irányítójának, az Egyesült Államoknak, amely célul tűzte ki, hogy stratégiai vereséget mér Oroszországra Ukrajnában, “nem áll szándékában a konfliktus befejezése” – hangsúlyozta.

Washington fenntartja, hogy bármilyen tárgyalásos rendezésnek a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által javasolt, úgynevezett tízpontos béketervre kell épülnie, amely szerint Oroszországnak vissza kell vonulnia a Kijev által követelt határokig, jóvátételt kell fizetnie, és alá kell vetnie magát a háborús bűnökkel foglalkozó bíróságoknak. Lavrov ezt értelmetlen ultimátumnak minősítette.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató