2024. március 01. - Albin
EUR : 393.89
USD : 363
Időjárás ikon11°10°

Hivatalos: Prigozsin és a Wagner csoport másik alapítója is meghalt

Gépüket lelőhették Moszkvától nem messze.

 Az orosz légügyi hatóságok megerősítették: Jevgenyij Prigozsin és Dmitrij Utkin, a Wagner-csoport alapítói is meghaltak abban a légi balesetben, amely szerdán történt Moszkvától nem messze.

A Wagner-csoport alapítói egy Embraer magánrepülőn tartottak Moszkvából Szentpétervárra, amikor gépük lezuhant, a hírek szerint lelőhették a járművet.

A gépen az utaslista szerint tízen utaztak, a balesetet senki nem éltet túl.

A szerencsétlenség napra pontosan két hónappal az után történt, hogy Prigozsin vezetésével a Wagner-csoport puccsot kísérelt meg a moszkvai vezetés ellen. A támadás szűk egy nap alatt lezárult, akkor Prigozsin lehetőséget kapott arra, hogy zsoldosaival együtt Belaruszba távozzon.

Egy nappal ezelőtt még úgy tűnt, Prigozsin Afrikában van, legalábbis onnan posztolt egy videót, amelynek a hitelességét nem tudták megerősíteni. A Moscow Timesnak egy újságíró mindenesetre most azt nyilatkozta, Prigozsin szerdán tért vissza Oroszországba.

A 62 éves Prigozsint a Kreml, sőt, Vlagyimir Putyin államfő kreálmányának tartották, és hű is volt hozzá 2014-ban alapított csoportjával együtt (igaz, azt egészen az ukrajnai háborúig nem volt hajlandó elismerni, hogy hozzá köthet a szervezet). Júniusra azonban egyre sűrűbben kritizálta a moszkvai hadi vezetést, ennek vége volt a június 23-24-i puccs.

A másik megnevezett áldozat, Dmitrij Utkin kevésbé volt ismert, de ő volt az, aki annyira vonzódott a náci eszmékhez, hogy Richard Wagner zeneszerzőről nevezte el csapatát.

Kereszt alakú ablakok világítanak a szentpétervári Wagner Centerben.

Putyin megérkezett Kurszkból a fővárosba:

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató