2023. december 09. - Natália
EUR : 382.59
USD : 355.01
Időjárás ikon

Landolt az indiai leszállóegység a Hold felszínén!

Magyar idő szerint szerda délután sikeres leszállást hajtott végre India a Hold déli pólusánál.Nem sokkal azután, hogy Oroszország Holdra szállási kísérlete csúfos kudarcot vallott – a Luna-25 szonda az égitestbe csapódott –, India sikeresen landolt a felszínén. Ezzel a világon a negyedik olyan ország lett – az Egyesült Államok, a Szovjetunió és Kína után –, amelynek sikerült ez a művelet.A Csandrajáan–3 leszállóegysége, a Vikram magyar idő szerint szerdán 14 óra 30 perckor érkezett meg a Holdra, azon belül is a déli pólusára.

A küldetés még július 14-én indult el a Földről, majd augusztus 5-én állt pályára az égitest körül. A terület azért kiemelten fontos – itt próbáltak meg landolni az oroszok is –, mert a tudósok úgy vélik, vízjeget tartalmaz. Ebből oxigént, vizet, valamint a rakéták számára üzemanyagot lehetne előállítani.

A landolás ezen a területen nem egyszerű, mivel sok a kráter, a térség pedig árnyékos. India korábbi küldetése, a Csandrajáan–2 az oroszokhoz hasonlóan kudarcot vallott.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató