2023. december 04. - Barbara, Borbála
EUR : 380.17
USD : 348.84
Időjárás ikon-4°

Egyszerűbbé tenné a nem- és a névváltoztatást a német kormány

A német kormány szerdán elfogadta az önrendelkezési törvény tervezetét, ami alapján könnyebben változtathatnának nevet és nemet azok, akik máshogy határoznák meg magukat.

18 éves kortól a nemi bejegyzés és a keresztnév megváltoztatása az anyakönyvi hivatal szakértői véleménye nélkül is lehetséges lesz.

A javaslat alapján 14 évesnél fiatalabbak esetében a törvényes gyámoknak kell kezdeményezniük a változtatást. A 14 év feletti fiatalkorúak maguk is benyújthatják a változtatási kérvényt. Ez azonban csak akkor válik érvényessé, ha a gyámjuk beleegyezett. Ha nem megy bele, a családi bíróság pótolhatja a hozzájárulást. 

A szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) koalíciójának javaslata szerint az önrendelkezési törvény váltja fel a transzneműek helyzetének szabályozására bevezetett 1981-es törvényt, ami pszichológiai vizsgálathoz és bírósági döntéshez köti a változtatás jogát. Ezt most az önbevallás váltaná fel, amit három hónappal a változtatás előtt kell bejelenteni.

A CDU és a CSU azért bírálta a javaslatot, mert az szerintük a jogi és a biológiai nem teljes szétválasztását írja elő. Ugyanakkor a szóvivőjük, Silvia Breher megjegyezte, hogy nyitottak a transzneműek nevének vagy családi állapotának megváltoztatására vonatkozó eljárás kiigazítására.

(Spiegel/MTI)


 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató