2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Olyan forróság lesz, hogy kiadták a legmagasabb fokú hőségriasztást

Az előrejelzéseket és a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ ajánlását figyelembe véve Müller Cecília országos tisztifőorvos úgy döntött, hogy meghosszabbítja és harmadfokúra emeli az eredetileg csütörtök éjfélig tervezett másodfokú hőségriasztást. Így augusztus 28. éjfélig tart ki, és országszerte a legmagasabb, harmadfokú riasztás van érvényben éjféltől.

Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ közös közleménye szerint a tartós hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők.

Kánikulában a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szüksége a szervezetnek, ezért azt kérik az emberektől, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, lehetőség szerint vizet. A déli órákban semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon.

Az átlagosnál melegebb időjárás bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt. Kérik, hogy mindenki fokozottan figyeljen a körülötte élőkre, közlekedőkre. Az autóval közlekedőket különös óvatosságra intik, írják, mert rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg. Akik a szabadságukat vízparton töltik, kerüljék a déli órákban a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve felhevült testtel semmiképpen ne ugorjanak a vízbe.

Ajánlatos naponta több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. Ha van légkondicionáló berendezésünk, időnként kapcsoljuk be, de a hőmérsékletet ne állítsuk 27 foknál hűvösebbre. A készüléket szakaszosan használjuk az ízületek védelme érdekében. Az ablakot csak éjszaka és hajnalban érdemes kinyitni, nappal pedig érdemes besötétíteni.

A ventilátort szintén szakaszosan kell üzemeltetni. Fontos tudni, hogy a lapátok csak a meleg (forró) levegőt forgatják, ezért még több folyadékot kell fogyasztani, írják. Kérik, hogy senki se hagyjon sem gyereket, sem házi kedvencet a parkoló autóban, még pár percre sem. Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot.

A napok óta tartó kánikula és csapadékmentés időjárás miatt jelenleg hét vármegyében van érvényben a tűzgyújtási tilalom. Tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében. A korlátozás ideje alatt a kijelölt, kiépített tűzrakóhelyeken sem szabad tüzet rakni.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató