2023. december 09. - Natália
EUR : 382.59
USD : 355.01
Időjárás ikon

Pressman: Ez derék dolog volt Novák Katalintól, reméljük a kormánya is így tesz majd

Twitteren fejezte ki elégedettségét David Pressman amerikai nagykövet, miután Novák Katalin államfő Kijevben tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel:

„kifejezetten biztató fejlemény, hogy a köztársasági elnök Kijevben erősítette meg elkötelezettségét Ukrajna szuverenitása, függetlensége és területi integritása mellett - ez egy derék lépés, amit remélhetőleg Magyarország kormánya is követni fog”.

Koskovics Zoltán Alapjogokért-elemző azonnal reagált a bejegyzésre a kommentek között: a kormány eddig is kiállt Ukrajna területi integritása és függetlensége mellett, és ezt egy igazi diplomatának tudnia illene.

Novák és Zelenszkij szerdán tárgyaltak négyszemközt Kijevben. A magyar államfő szerint a felek megállapodtunk abban, hogy közvetlen elnöki kommunikációs csatornát állítanak fel, a két ország közötti kapcsolatokról szóló új dokumentum előkészítésébe kezdenek, bekapcsolódnak az ukrán elnök által kezdeményezett békeformula egyeztetéseibe, kiemelten együttműködnek a háború által érintett gyermekek ügyében, és a kárpátaljai magyarok kisebbségi jogainak ügyében is mielőbbi előrelépést érnek el.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató