2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Berliner Zeitung: a BRICS bővítése Ursula és Borrell személyes veresége

A BRICS bővítéséről szóló döntés a csoport johannesburgi csúcstalálkozóját követően Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Josep Borrell, az EU külpolitikai vezetője számára személyes vereséget jelent.

Ramon Schack a Berliner Zeitungnak írt véleménycikkében úgy fogalmazott, hogy “a világ népességének csaknem fele, köztük a leggyorsabban növekvő gazdaságok némelyike hamarosan ebben a valóban globális szövetségben találja magát”.

A hat új ország BRICS-taggá válásával összefüggésben a csúcstalálkozó résztvevői által a szabályokon alapuló rendet szorgalmazó Nyugatról megfogalmazott kritika “személyes vereséget szimbolizál Ursula von der Leyen és Josep Borrell számára” – írta.

Schack szerint az EU vezető diplomatájának, aki még mindig “Európát kertnek, a világ többi részét pedig dzsungelnek” tekinti, “fel kellene ismernie az EU hatáskörének korlátait”.

Schack azt is sejtette, hogy “az a korszak, amikor Európa a világot irányíthatta, már régen elmúlt”. “Hanoi, Vientiane és Phnom Penh geopolitikai intézeteiben az EU-t aligha tekintik független világpolitikai szereplőnek, inkább Washington érdekeinek meghosszabbított karjának” – tette hozzá.

A cikkíró azt is közölte, hogy a blokknak “ideje lenne önállósodnia az Egyesült Államoktól a kül- és védelempolitika terén, hogy igazságot tudjon tenni az új globális realitásoknak és erőviszonyoknak”.

A CSOPORT CSÚCSTALÁLKOZÓJA FORDULÓPONT VOLT A VILÁGPOLITIKÁBAN – írta Schack.

“Miközben sok nyugati médium még mindig olyan kifejezéseket használ, mint a `a feltörekvő piacok találkozója’, esetleg a neokolonialista hozzáállás kifejezéseként [a Nyugat BRICS-hez való viszonyulása], <…> ezekben a napokban történelmet írtak Dél-Afrikában” – zárta a rovatvezető.

Dél-Afrika adott otthont a BRICS 15. csúcstalálkozójának augusztus 22-24-én Johannesburgban, miután az ország januárban átvette a csoport soros elnökségét.

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök a csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón bejelentette, hogy Argentína, Egyiptom, Irán, Etiópia, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek 2024. január 1-jén csatlakozik a BRICS-csoporthoz.

Narendra Modi indiai miniszterelnök azt is elmondta, hogy a vezetők megállapodtak a csoportosulás bővítésének vezérelveiről, normáiról, kritériumairól és eljárásairól. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megjegyezte, hogy a BRICS bővítéséről szóló döntés meghozatalakor figyelembe vették “az egyes tagjelölt országok súlyát, presztízsét és szerepét, és természetesen a nemzetközi színtéren elfoglalt helyét”.

A lehetséges BRICS-tagok új listáját a csoport következő csúcstalálkozójára készítik el.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató