2024. február 22. - Gerzson
EUR : 387.99
USD : 359.25
Időjárás ikon12°

Orbán Viktor: Az ukránok bemondták az unalmast

Orbán Viktor péntek reggel jelentkezett be a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Orbán Viktor miniszterlnök a beszélgetés elején arról beszélt, hogyha bérekről van szó, akkor a B-közép ritmusa érvényes: 

Még, még, még, ennyi nem elég.


 A bérek tekintetében történelmi hátrányban van Magyarország, mert 1990-ben nagyon alacsonyan voltak a magyar fizetések” – tette hozzá. „A béremeléseknél a munkaadóknak és a munkavállalóknak meg kell állapodnia” – mondta, ebben pedig a kormány segítséget nyújt.

A fordulópont

Augusztus lehet az a hónap, amikor fordulat lehet abban, hogy a bérek növekedése magasabb lesz, mint az infláció – árulta el a kormányfő. Hozzátette ugyanakkor, hogy „kemény őszünk lesz, hogy a bérek növekedése nagyobb legyen, mint az infláció”. Orbán Viktor bízik benne, hogy az év végén az árak emelkedése és a bérek növekedése közel azonos szinten lesz. 2012 óta nem volt olyan negyedéve a családoknak, amikor az árak gyorsabban nőttek volna, mint a bérek. 2023 első felében azonban lényegesen magasabb volt az árak növekedése, mint a bérek bővülése, ezért fontos hogy a második félév korrigálja az első félévet – szögezte le.

Árspekulánsok

Az interjúban a miniszterelnök arról is beszélt, hogy az áremelkedések egy része magyarázható volt a külföldi hatásokkal. „Brüsszel szankciókat vezetett be és az energiaárak megemelkedtek” – tette hozzá. Tavaly 4000 milliárd forinttal fizetett többet az energiáért Magyarország, mint 2021-ben. „Ha ez a pénz nem ment volna ki, akkor jelentős fejlesztéseket lehetett volna csinálni. A kormányfő szerint a kereskedelemben kialakult egy gyakorlat, hogy a multik sokkal magasabban tartották az árakat, mint amit a tisztességes profit lehetővé tett volna. 

Az utóbbi ellen védekezni kell, és fel kellett lépni az árspekuláns multik ellen”

 – tette hozzá.

2023 az infláció letörésének az éve

A következő évre is megmaradnak a GVH azon lehetőségei, amikkel sikerült megállítani a drágulást – mondta a kormányfő. Orbán Viktor szólt arról is, hogy 2023 az infláció letörésének az éve lesz, míg 2024 a gazdaság újraindításának az éve lesz. „Az infláció elleni küzdelem évében jelentősen megemelkedtek a hitelek kamatai. Ha nincs hitel, nincs növekedés. A gazdaság újraindításához alacsonyabb kamatok kellenek” – tette hozzá. 

A gazdaság igazi belendülése 2024-ben várható”.

Családok védelme

Orbán Viktor elárult azt is: „vért izzad a pénzügyminiszter a rezsicsökkentés megvédése érdekében. 

1078 milliárd forint jutott a családoknak az év első felében a rezsicsökkentés keretében.

Minden magyar család 181 ezer forint támogatást kap havonta a rezsitámogatás formájában. Éppen ezért nagy baj, hogy Brüsszel ezt támadja” – fejtette ki a kormányfő. Orbán Viktor szerint folyamatosan meg kell védeni a magyar rezsicsökkentést, mert különben a családok tönkre fognak menni. „Nincs még egy olyan ország az unióban, ahol olyan alacsony lenne a rezsi, mint nálunk” – mondta a kormányfő. Brüsszel szerint ez azért zavarja, nehogy a magyar példa ragadós legyen.

Törökország, keleti nyitás

Ha nincs energia, megáll az ország - mondta.

Az ellátásbiztonság minden más szempontot megelőz, ebben Szijjártó Péternek igaza van, ő felel a beszerzésért - jelentette ki Orbán. Szerinte Szijjártó ragyogóan végzi a dolgát. Korábban Ukrajnán keresztül kaptuk az orosz gázt, mostanra az

ukránok bemondták az unalmast,

A kormányfő szerint alapvetően megváltozott a gázpiaci helyzet az elmúlt években, ebben a helyzetben a magyar kormány más ellátási útvonalat keresett, és az pedig délről jön.

„Az utóbbi helyzet magyarázza azt a diplomáciai nagyüzemet, amit az elmúlt napokban láthattunk” – fejtette ki.

Törökország markában van a csap jelenleg. Minden gáz, ami érkezik, az Törökországból érkezik, az ő kezükben van az ellátásunk”

 – tette hozzá. Törökországba pedig Oroszországból, és más közép-ázsiai országból érkezik gáz. 

Azerbajdzsán esetében a tevek között szerepel egy árambeszerzései lehetőség is. 

Katarba pedig a német kancellár is kénytelen volt elmenni, hogy cseppfolyós gázt szerezzen, és mi is ezt szeretnénk elérni”

– fogalmazott, hangsúlyozva, hogy sikerült is megegyezni a katari emírrel. Elmondása szerint óriási előnnyel rendelkezik Magyarország, hogy évek óta építi a kapcsolatait a Kelettel. Magyarország ereje az eszében van, és aki hamarabb érti meg a dolgokat, az előnybe kerül. 

Évekig gúnyolódott a magyar sajtó azon, hogy miért barátkozik Magyarország a Türk országokkal. A következő évtizedekben meghatározó lesz ez a térség„
– fejtette ki, hozzátéve, hogy ezek a kapcsolatok most kamatoznak, mert előrébb vagyunk, mint több más ország. 

Atlétikai világbajnokság

Végezetül pedig szóba került az atlétikai vébé is. A kormányfő ülön gratulált Halász Bencének és a többi magyar sportolónak. „Ez a világbajnokság bizonyítja, hogy az emberi élethez jól járul hozzá, a sportolók viszik Magyarország jó hírét” – tette hozzá.

A külföldiek a szép arcunkat látják„

– mondta a kormányfő. 

„Mindez nagy dolog. Ha távolabbról nézem, akkor idefigyel a világ, és a sporton kívüli élet is megy ezekben a létesítményekben. A Puskás stadionban több koncert volt idén, mint focimeccs” – fejtette ki a kormányfő. „Nem áll meg a nyugati világ kulturális produkciója Bécsnél, hanem eljön ide is” – hangsúlyozta.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató