2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Óriási a botrány Észtországban, ahol a ruszofób kormányfő férje Oroszországgal üzletel

Kaja Kallas észt miniszterelnök a férje, Arvo Hallik üzleti tevékenysége körüli botrányról nyilatkozva azt mondta, hogy a közelmúltig semmit sem tudott a férje oroszországi üzleti tevékenységéről.



Az ERR állami műsorszolgáltató szerdán arról számolt be, hogy Hallik résztulajdonában lévő Stark Logistics szállítmányozási cég továbbra is szállít árut Oroszországba. Ez az információ nagy visszhangot keltett az egyik leghangosabb ruszofób országban.

“FOGALMAM SINCS AZ ÜZLETÉRŐL. KISEBBSÉGI RÉSZESEDÉSE VAN EGY LOGISZTIKAI CÉGBEN. EZ VOLT MINDEN INFORMÁCIÓM A HÉT ELEJÉIG” – MONDTA KALLAS EGY KORMÁNYZATI SAJTÓTÁJÉKOZTATÓN.

A miniszterelnök szerint férje elmagyarázta neki, hogy oroszországi tevékenységét megszüntették, és most már csak egy észt vállalatnak nyújt szolgáltatást, amely megszünteti oroszországi termelési tevékenységét, ez a folyamat a végső fázisban van.

“A FÉRJEM SZERINT VAN EGY BELSŐ UTASÍTÁS A CÉGÜKNÉL, AMELY SZERINT OROSZORSZÁGBAN MÉG TANKOLNI SEM LEHET, HOGY NE HAGYJANAK OTT PÉNZT” – TETTE HOZZÁ KALLAS.

Korábban csütörtökön Alar Karis észt elnök azt mondta, hogy Kallasnak kötelessége magyarázatot adni a nyilvánosságnak a házastársa üzleti tevékenysége körüli botrány lényegéről, és több észt politikus máris bírálta a miniszterelnököt.

Urmas Reinsalu, az Isamaa ellenzéki parlamenti párt vezetője szerint, ha a médiában bemutatott állítások igazak, az Észtország szégyene. A politikus megjegyezte, hogy nem az ügy jogi oldaláról van szó (a Stark Logistics olyan áruk szállításával foglalkozott, amelyek nem tartoznak az uniós szankciók hatálya alá), hanem a kormányfő etikájáról, aki az egész világot felszólította, hogy “hagyja abba a véres üzletelést Oroszországgal”.

Tanel Kiik, a Centrista Párt parlamenti frakciójának elnöke úgy véli, hogy az Oroszországgal való üzletkötés lehetetlen a folyamatban lévő háború fényében, és Kaja Kallasnak, aki Észtországban és Európában az egyik legaktívabb támogatója volt az Oroszországgal folytatott üzletek teljes beszüntetésének, meg kellene magyaráznia a nyilvánosságnak és a Parlamentnek, hogy miért nem követeli ugyanezt attól a vállalattól, amellyel a férje kapcsolatban áll.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató