2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Putyin: a Nyugat megpróbálja tönkretenni a BRICS-szövetséget, mert meg akarja őrizni globális dominanciáját

A BRICS-csoport nem próbál versenyezni vagy szembeszállni más nemzetekkel vagy csoportokkal, de ennek ellenére ellenállásba ütközik az úgynevezett “aranymilliárd országai” részéről, amelyek meg akarják őrizni globális dominanciájukat – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Az orosz államfő csütörtökön a BRICS-csúcstalálkozó dél-afrikai záróünnepségén videokapcsolaton keresztül tartott beszédében rámutatott, hogy a csoportnak a multipolaritáson alapuló új világrend megteremtésére irányuló erőfeszítései “kibékíthetetlen ellenfelekre” találnak, akik le akarják lassítani a folyamatot, és vissza akarják szorítani a világban az új és független fejlődési és befolyási központok kialakulását.

Putyin szerint az “aranymilliárd” államai mindent megtesznek azért, hogy megőrizzék a számukra előnyös és nekik megfelelő egypólusú világot.

“MEGPRÓBÁLJÁK A NEMZETKÖZI JOG RENDSZERÉT A SAJÁT, ÚGYNEVEZETT SZABÁLYOKON ALAPULÓ RENDJÜKKEL HELYETTESÍTENI” – MONDTA AZ ELNÖK, HOZZÁTÉVE, HOGY VALÓJÁBAN SENKI SEM LÁTTA A SZABÁLYOKAT, AMELYEKET FOLYAMATOSAN VÁLTOZTATNAK ÉS AZ EGYES ORSZÁGOK ÉRDEKEIHEZ IGAZÍTANAK.

Az orosz vezető a továbbiakban kijelentette, hogy az országok működése a gyarmatosítással egyenértékű, de “új csomagolásban, ami egyébként nem néz ki túl jól”.

“A MODERN GYARMATOSÍTÓK A DEMOKRÁCIA ÉS AZ EMBERI JOGOK JÓ JELSZAVAI MÖGÉ BÚJVA MÁS KÁRÁRA IGYEKEZNEK MEGOLDANI A SAJÁT PROBLÉMÁIKAT, TOVÁBBRA IS SZÉGYENTELENÜL SZIVATTYÚZVA A FORRÁSOKAT A FEJLŐDŐ ORSZÁGOKBÓL” – ÁLLÍTOTTA PUTYIN.

Ugyanakkor fenntartotta, hogy ezek a “modern kori gyarmatosítók” olyan pénzügyi kapcsolatokat is kialakítanak a fejlődő gazdaságokkal, amelyek szinte lehetetlenné teszik a hitelfelvevők számára adósságaik visszafizetését.

“EZ MÁR NEM HITELKÖTELEZETTSÉGNEK, HANEM KÁRPÓTLÁSNAK TŰNIK” – MONDTA PUTYIN.

A továbbiakban a “radikális neoliberalizmust” nevezte meg az új, többpólusú világrendet fenyegető másik veszélyként, amelyet szerinte egyes országok olyan alapvető hagyományos értékeket akarnak lerombolni, mint a család intézménye, valamint a nemzeti és vallási hagyományok tisztelete.

“AZ OPPORTUNISTA FELADATOK ÉRDEKÉBEN EGYES POLITIKUSOK NEM HABOZNAK MÉG A NEONÁCIZMUST, AZ IDEGENGYŰLÖLETET, A KÜLÖNBÖZŐ SZÉLSŐSÉGEKET IS IGAZOLNI, ÉS ELTŰRIK A TERRORISTÁKAT” – JEGYEZTE MEG AZ ELNÖK.

Putyin kijelentette, hogy a világ többsége, amelynek nagy része a BRICS-országokban képviselteti magát, belefáradt a nyomásgyakorlásba és a manipulációba, és őszinte, egyenlő és egymást tisztelő együttműködést kíván kialakítani.

Az idei BRICS-csúcstalálkozót augusztus 22. és 24. között tartják a csoport elnöki tisztét jelenleg betöltő dél-afrikai Johannesburgban. Oroszországot személyesen Szergej Lavrov külügyminiszter képviseli, míg Putyin elnök videokapcsolaton keresztül vesz részt. Jövőre az elnöki szék Moszkvába kerül. Putyin már bejelentette, hogy a következő csúcstalálkozóra az oroszországi Kazanyban kerül sor, miközben országszerte több mint egy tucat városban gazdasági, politikai és társadalmi rendezvényeket tartanak majd.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató