2023. december 09. - Natália
EUR : 382.59
USD : 355.01
Időjárás ikon

Bayer Zsolt: Prigozsin útja a halálba

A Kreml ijesztgetése nem a hosszú élet záloga, és soha nem volt az.

„A Wagner-csoport vezetője volt. Előtte tolvaj és rabló. Aztán kolbászárus, majd étteremlánc-tulajdonos, így lett milliárdos oligarcha és egy zsoldossereg vezetője.

Rajta volt az FBI körözési listáján. Putyin egyik bizalmasa lett. Katonái az Ukrajna ellen indított orosz (törvénytelen) háborúban a frontvonalon harcoltak. S ha nem Ukrajnában, akkor szerte Afrikában. A hírük megelőzte őket mindenhol, ők voltak a »rettegettek«.

Aztán idén nyáron katonái élén megindult Moszkva ellen. És augusztus 23-án lezuhant a magánrepülőgépe Moszkva közelében, Szentpétervár felé menet. A fedélzeten tízen utaztak, mindenki meghalt. Prigozsin Leningrádban született, és Szentpétervárra menet, hazafelé halt meg. Hiába, Leningrádtól Szentpétervárig rögös, göröngyös és veszélyes az út.

Leningrádtól Szentpétervárig talán nehezebb, keservesebb és gyakran könyörtelenebb volt eljutni, mint annak idején Szentpétervártól Leningrádig, pedig az sem volt egy sétagalopp. Prigozsin halott.

És most mindenki nézzen magába, és vallja be: már akkor tudható volt, hogy halott lesz, amikor elindult Moszkva felé a katonáival, hogy megpuccsolja vagy »csak« megijessze a hatalmat. A Kremlt.

A Kreml ijesztgetése nem a hosszú élet záloga, és soha nem volt az. Annak mindig háború vagy nyílt terror, tömeggyilkosság, internálótábor, nyílt kivégzés lett a vége. Még akkor is, ha a fenyegetés nem volt valós.

Mostanában pedig afféle balesetekké »szelídültek« a kivégzések, likvidálások, útból eltakarítások. Középkorú vagy fiatalabb, netán kicsit idősebb emberek potyognak ki az orosz városok ablakaiból, hogy odalent szétmállva egyesüljenek az orosz anyafölddel, Oroszország Anyácskával.

Oroszország ésszel érthetetlen, rőffel mérhetetlen – s valóban. S bizony nemcsak a múltnak kútja mélységes mély, hanem az orosz néplélek is.

Ebben a néplélekben pedig magabiztos helye van az orosz elnöknek. Az ablakokból potyogó emberek s az égből alázuhanó repülőgépek ellenére is. Csehov és Gogol és Tolsztoj és Dosztojevszkij és Puskin és Tarkovszkij és Mihalkov csak ebből a mélységes mély néplélekből születhetett, s ez az, amit a Nyugat soha nem fog megérteni.

 De még csak megsejdíteni sem.”

(Magyar Nemzet)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató