2024. április 14. - Tibor
EUR : 391.76
USD : 367.13
Időjárás ikon27°16°

Görögországban letartóztattak két férfit az erdőtüzek miatt - az egyikük beismerte, hogy rutinos gyújtogató

A görög tűzoltóság bejelentette, hogy szombaton őrizetbe vettek két férfit azzal a gyanúval, hogy szándékosan gyújtogattak és ezzel erdőtüzeket okoztak, miközben az országban több száz tűzoltó küzd a lángokkal, amelyek már 21 ember haláláért felelősek.

Az egyik gyanúsítottat Évián tartóztatták le, miután szándékosan felgyújtotta a kiszáradt avart a szigeten fekvő Kárisztosznál. A tűzoltóság tájékoztatása szerint a férfi azt is bevallotta, hogy ő okozott további négy tüzet a környéken júliusban és augusztusban.

A másik férfit a közép-görögországi Lárisza térségében tartóztatták le azzal a váddal, hogy szándékosan felgyújtotta a kiszáradt növényzetet.

A tűzoltóság mindkét esetben tájékoztatta az igazságügyi hatóságokat. Janez Lenarcic, az Európai Bizottság válságkezelésért felelős tagja nemrégiben kijelentette, hogy Görögországban az Európai Unió történetének legnagyobb erdőtüzei pusztítanak idén nyáron.

Görög kormánytisztviselők közlése szerint az elmúlt hetekben több tűzért gyújtogatás volt a felelős, bár az még mindig nem tisztázott, hogy mi okozta a legnagyobbakat, az északkeleti Évrosz és Alekszandrúpoli régióban - itt találták szinte az összes halálos áldozatot -, illetve Athén határában.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató