2024. május 08. - Mihály
EUR : 389.62
USD : 361.8
Időjárás ikon21°15°

„Biden öreg, Trump nagyszájú” – így látják az amerikaiak a jövő évi csatát

Egy felmérés szerint az amerikaiak többségének egyáltalán nincs jó véleménye a 2024-es elnökválasztás két főszereplőjéről.

Joe Biden elnök „öreg” és „zavarodott”, Donald Trump volt elnök pedig „korrupt” és „tisztességtelen”. Ezek a legfontosabb kifejezések, amelyeket az amerikaiak használnak, amikor arra kérik őket, hogy jellemezzék a mostani demokrata elnököt és legesélyesebb  republikánus vetélytársát.

Az AP-NORC felmérése baljós jeleket mutat mindkettőjük számára a lehetséges 2024-es elnökválasztási visszavágón. A közvélemény-kutatásban nyílt végű kérdést tettek fel arra vonatkozóan, hogy mi jut eszükbe az embereknek, ha rájuk gondolnak. Joe Biden esetében az amerikai felnőttek – köztük a demokraták és a republikánusok egyaránt – legnagyobb arányban a korát említették.

80 évével mindössze három évvel idősebb Trumpnál, de sok amerikai valós aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy képes-e folytatni az elnöki tisztséget – írja az Euronews cikkét szemlézve a felvidéki Körkép.sk híroldal.

Biden jellemzésére a válaszadók 26%-a használ olyan szavakat, mint „öreg” vagy „elavult”, további 15% pedig olyanokat említ, mint „lassú” és „zavarodott”.  

További 10% általánosságban negatívan nyilatkozik az elnökről, 6% pedig olyan szavakat használ, mint „korrupt” és „nem egyenes”. Mindössze 6% mond olyan pozitív szavakat, mint az elnök és a vezető, 5% pedig olyanokat, mint az erős és a képes.  

Biden korára még a demokraták körében is gyakran hivatkoztak, 28%-uk említette – ez lényegesen magasabb arány, mint azoké, akik az elnöki vagy vezetői (11%) vagy az erős és rátermett (11%) tulajdonságait emelték ki.

Trumpnál a negatív megjegyzések középpontjában nem a kora, hanem erkölcsi helyzete és viselkedése áll, olyan dolgokkal együtt, mint nagyszájú és dühös (6%), őrült és veszélyes (6%) és nárcisztikus (6%). Mintegy 5% olyan szavakat használ, mint erős és alkalmas.

A felmérés szerint az amerikaiaknak összességében csak 24%-a szeretné, ha Biden újra indulna, míg Trumpról 30%-uk mondja ugyanezt – és a többség nem szívesen támogatná őket, ha újra jelöltetnék őket.  Emellett az amerikaiak 62%-a azt mondja, hogy kedvezőtlen a véleménye Trumpról; 52%-uk ugyanezt mondja Bidenről.


Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató