2023. december 06. - Miklós
EUR : 379.35
USD : 350.21
Időjárás ikon

Úzvölgyébe látogatott Novák Katalin

A temetőbe való látogatásról Novák a közösségi oldalán számolt be. „Úzvölgyében - kommentár nélkül”, írta bejegyzésében a magyar köztársasági elnök.

Az úzvölgyi katonai temető Székelyföldön található, ott főként az első világháborúban elhunyt magyar honvédek vannak eltemetve.A temető 2019-ben került a figyelem középpontjába, amikor Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki a székelyföldi közösség által gondozott sírkertben – írja a Magyar Nemzet. 

2019. június 6-án több ezer román megemlékező erőszakkal nyomult be a temetőbe, hogy részt vegyen az új parcella, illetve emlékmű görögkeleti felszentelésén, a székelyek ezt élőlánccal igyekeztek megakadályozni.

Az ügy a román igazságszolgáltatás elé került. A bíróság jogerős ítéletben kimondta: a székelyföldi Hargita és a moldvai Bákó megye határán fekvő terület Csíkszentmártonhoz tartozik és a betonkereszteket illegálisan emeltette Darmanesti (Dormánfalva) önkormányzata, amelyet arra köteleztek, hogy állítsa vissza a katonatemetőt eredeti formájába.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató