2024. május 01. - Fülöp, Jakab
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon22°13°

Eltévedtek a jetskivel, lelőtte őket az algériai parti őrség

Két jetskiző turistát lőtt le az algériai parti őrség, amikor azok átlépték a marokkói-algériai határt. Bilal Kissi és Abdelali Merchouer a marokkói Saïdia tengerparti üdülőhelyről indultak és valószínűleg rossz irányba fordultak a határ közelében a járművükkel. Egy harmadik társukat a parti őrség letartóztatta.

Összesen négyen voltak a csoportban francia-marokkói kettős állampolgárok. Az egyik túlélő így nyilatkozott: „Eltévedtünk, de addig mentünk, amíg Algériában nem találtuk magunkat". Ezt Mohamed Kissi mondta, a meglőtt Bilal testvére, aki szintén ott volt az esetnél.

„Hála Istennek, engem nem találtak el, de megölték a testvéremet és a barátomat. A másik barátomat letartóztatták. Öt golyó találta el a bátyámat és a barátomat. A másik barátomat egy golyó találta el"

– mondta.

Az incidens hátterében az Algéria és Marokkó közötti feszültségek húzódnak meg, amelyeket a vitatott nyugat-szaharai terület ügye fűt.

Az észak-afrikai országok közötti határ 1994 óta le van zárva, és Algír 2021-ben megszakította kapcsolatait Rabattal, miután szomszédját „ellenséges cselekedetekkel" vádolta, amit Marokkó „teljesen indokolatlannak" nevezett.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató