2023. december 09. - Natália
EUR : 382.59
USD : 355.01
Időjárás ikon

Katonák érkeznek a suliba: elkezdődik a honvédelem tantárgy próbaoktatása

A tárgyat tanító tanároknak katonai egyenruhában kell megjelenniük.

Szeptembertől hat középiskolában, heti egy tanórában indul a honvédelem tantárgy próbaoktatása a 9. és 11. évfolyamokon – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

Júliusban Rétvári Bence belügyi államtitkár egy írásbeli parlamenti válaszában azt közölte, hogy „120 iskolában fogják tanítani a 2023-2024-es tanévben a honvédelem tantárgyat”.

A honvédelmi miniszter közleménye szerint a Belügyminisztériummal és a Kulturális és Innovációs Minisztériummal közösen kiválasztott iskolákban kezdődő kötelező képzés lehetőséget teremt arra, hogy „a diákokban erősítsék a honvédelem fontosságát, a hazaszeretetet és a hazafias gondolkodást”. A honvédelmi képzést hét részre bontották, akad benne elsősegélynyújtás, térkép- és tereptani ismeretek, lőelmélet, valamint „hazánk kiemelkedő katonai múltjával is megismerkedhetnek” a diákok.

A tananyag évente 36 órát tesz ki, az összeállításakor Szalay-Bobrovniczky szerint fontos szempont volt, hogy az elmélet mellett a gyakorlati ismeretekre is hangsúlyt fektessenek. Az oktatókat felkészítették, így szeptember elsejétől a kiválasztott katona-oktatók egyenruhában fognak megjelenni azokban az iskolákban, ahol demózzák a tárgyat.

A miniszter szerint az érintett iskolák már megkapták az új tankönyveket is.

 

(MTI/HVG)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató