2023. december 10. - Judit
EUR : 382.59
USD : 355.01
Időjárás ikon

Két új határátkelő nyílik Magyarországon

Szijjártó Péter külgazdasági- és külügy miniszter már hajnalban elindult Romániába, hogy megállapodjon két új határátkelőhely létesítéséről Magyarország és Románia között.

Két új határátkelő létesül Romániával a miniszter bejelentése szerint. Az egyik Kübekháza és Óbéba, míg a másik Magyarcsanád és Csanád között.

Mint kiemelte, ezzel tizenkettőről tizennégyre nő az átkelőhelyek száma a két ország határán, de Szijjártó szerint még több is lesz.

Sorin Grindeanu közlekedési miniszterrel megegyeztünk, hogy ez még csak a kezdet!– fogalmazott bejegyzésében a miniszter.

A bejelentés előtt pár perc erejéig még a temesvári egyházmegye püspökével Pál József Csaba atyával is találkozott Szijjártó Péter.

A tárcavezető a Sorin Grindeanu román közlekedési miniszterrel közös sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy a két ország milliónyi szállal kötődik egymáshoz a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt.

És minél több ponton kötjük össze egymást fizikailag, annál jobb, eredményesebb és sikeresebb lesz az együttműködésünk – mondta.

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy ezenfelül jelenleg két autópálya-összeköttetés építése is zajlik, amelyek közül az egyiket 2025-ben, míg a másikat 2030-ban fogják átadni, amivel már tizenhatra fog emelkedni az átkelőhelyek száma.

Ezzel összefüggésben pedig kiemelte, hogy ez a szám egy pillanat alatt huszonhatra ugorhatna, ugyanis van tíz olyan útkapcsolat a két ország között, amelyet egyelőre csupán heti egy napon lehet nyitva tartani, méghozzá azért, mert Románia még nem léphetett be a schengeni övezetbe. Arra is kitért, hogy szeptember végére összehívták a két ország közti közlekedési munkacsoport ülését. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató