2024. február 21. - Eleonóra
EUR : 389.04
USD : 360.29
Időjárás ikon

Robert C. Castel: Visszatérés az Északi Áramlatra

A feltételezett ukrán támadás hogyanjáról továbbra is csak annyit tudunk amit a gyerekeinkkel a Pocahontas rajzfilmben megnéztünk.

„Hatalmas érdeklődéssel fogadta a tisztelt nagyérdemű a Der Spiegel és a ZDF oknyomozó riportját az Északi Áramlat elleni támadással kapcsolatban.

Miután az ember átrágja magát a riport német alapossággal felhalmozott kásahegyén lassan megérti, hogy a kása helyett pelyvát majszolt.

A riport ugyanis nem a támadásról szól, hanem a nyomozás folyamatáról. Ez pedig egyértelmûen a lőtéri kutya hatáskörébe tartozik. A hipotézisekkel, forgatókönyvekkel, oldalszálakkal stb. egyetemben. 

A feltételezett ukrán támadás hogyanjáról továbbra is csak annyit tudunk amit a gyerekeinkel a Pocahontas rajzfilmben megnéztünk. A hat szamuráj kievezett a bödönkenuban a Nagy Sós vízre, vettek egy nagy levegőt és alámerültek. Aztán hazamentek a legények. Érdemes ezt a nagyregényt összehasonlítani az amerikai oknyomozó riporterek doyenje által publikált beszámolóval.A Seymour Hersch féle riport igen sok műveleti és haditechnikai konkrétumot tartalmaz. Teljes egészében mutatja be az ilyen típusú műveletek komplexitását és a végrehajtáshoz szükséges aparátus méreteit. Ami talán még fontosabb, nincs felfújva anekdotákkal, naturalista leírásokkal és egyéb irrelevanciával.

Aki kicsit is ismeri az ilyen műveletek világát annak igen kevés kétsége támad azzal kapcsolatban, hogy melyik verzió életszerűbb. Oldalszámra csak Rejtő Jenőt fizették, egy oknyomozó riport pedig nem papírgyűjtés. Az értéke nem áll egyenes arányban az elhasznált papír tömegével.

Ugyanakkor ne legyünk naivak. Az Északi Áramlat elleni támadás bűnüldözési, szakszolgálati, katonai vonatkozásai másodlagos fontosságúak. Itt elsősorban egy politikai eseményről van szó. A német politikai vezetés számára a legfontosabb dolog a politikai fegyverek minél szélesebb palettáját kovácsolni ezekből az egymással versengő narratívákból. Hogy aztán ezekből a politikai fegyverekből melyik kerül majd bevetésre, mikor és ki ellen, azt majd a pillanatyni politikai szükség fogja diktálni.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató