2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Szijjártó: 1956 a magyar történelem egyik legdicsőbb pillanata

“1956 a magyar történelem egyik legdicsőbb pillanata. Minden magyar ember, aki akkor kiállt Magyarország szabadságáért, hős. Minden ezzel ellentétes minősítgetést kikérünk magunknak, visszautasítunk" – jelentette ki Szijjártó Péter az ATV kérdésére, hogy miért nem rendelte be az orosz nagykövetet. Soha nem voltak hajlandóak vitázni erről és nem is fognak – mondta a miniszter.

Soha senkivel még csak vitázni sem vagyunk hajlandóak ezekről a kérdésekről – Szijjártó Péter ezt válaszolta, amikor arról kérdezte az ATV, hogy nagyon nagy vihart kavart, hogy egy orosz tankönyvben lényegében fasiszta lázadásnak minősítették a magyar ‘56-os forradalmat.

A budapesti orosz nagykövetség időközben kinyilvánította, hogy változatlanul tiszteletben tartják a magyar nép történelmi emlékezetét – és a két ország történelmében vannak olyan “összetett  kérdések” mint az ‘56-os események, több tervezet-verziója is volt a tankönyvnek, amit ők ismernek, és egyik sem nevezi  az “56 -os forradalmat” “fasisztának” (de a nagykövetség nem ismeri a tankönyv végső verzióját).

Miért nem rendelte be a budapesti orosz nagykövetet? - kérdezte az ATV a külgazdasági és külügyminisztert.

"Magyarország történelmét, a magyar embereket, a magyar emberek szabadságvágyát mindenkinek tiszteletben kell tartania. 1956, az akkori forradalom a magyar történelem egyik legdicsőbb pillanata, amikor a magyar emberek a saját szabadságuk, az ország szuverenitása érdekében az életüket is odaadták" - válaszolta a kérdésünkre Szijjártó Péter.

A miniszter megismételte: 

"Soha senkivel nem voltunk, nem vagyunk és nem is leszünk hajlandók még csak vitázni sem erről”.

Szijjártó Péter azt mondta: “1956-ban a forradalmárok hősök voltak, magyar hősök, a mi hőseink, akiknek köszönhetjük - részben -, hogy néhány évtizeddel később a szabadság eljött, és nekünk, a mi nemzedékünknek már ez megadatik”. Tehát erről a kérdésről még csak vitázni sem vagyunk hajlandók – ismételte meg újra a miniszter.

"1956 a magyar történelem egyik legdicsőbb pillanata. Minden magyar ember, aki akkor kiállt Magyarország szabadságáért, hős. Minden ezzel ellentétes minősítgetést kikérünk magunknak, visszautasítunk" – közölte Szijjártó Péter.

Menczer Tamás, a KKM államtitkára előtte már szinte ugyanezt nyilatkozta a tankönyvbotrány kirobbanása után az Origónak, ő úgy fogalmazott, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium senkivel nem nyit vitát arról, hogy az 1956-os forradalom a magyar emberek lázadása volt a kommunista diktatúrával szemben.

Minden ezzel ellentétes állítás hamis.  

“Ami történt annyira egyértelmű, hogy erről nem nyitunk vitát senkivel” – mondta az államtitkár. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató