2023. december 06. - Miklós
EUR : 379.35
USD : 350.21
Időjárás ikon

Zelenszkij újra indulna Ukrajna elnöki tisztségéért

Akkor is, ha 2024-ben háború közben tartják a választásokat.

„Nem hagyom el az államomat” – mondta Zelenszkij a Meduza hírösszefoglalója szerint a portugál köztelevíziónak adott interjújában, majd azt is hozzátette, hogy újra indulna az elnökválasztáson, ha a választásokat a háború alatt tartanák meg,- szemlézte a mandiner.

„2024-ben, ha a háború folytatódik, ha választásokat tartanak, soha az életben nem fogom elhagyni az államomat. 

Mert én vagyok az alkotmány garanciája, és minden esetben meg fogom védeni”

– mondta az ukrán elnök a portugál közszolgálati televíziónak, az RTP-nek adott interjújában.

Zelenszkij a 2019-es választások előtt megígérte, hogy csak egy elnöki ciklusra pályázik, és nem indul másodszor is. Ukrajnában a következő parlamenti választásokat 2023 őszén, az elnökválasztást pedig 2024 márciusában tartották volna. 

Az ukrán alkotmány azonban megtiltja a választások megtartását, ha az országban hadiállapotot vezetnek be.

Az RTP-nek adott interjújában Zelenszkij tisztázta a háború alatti választások feltételeit. Véleménye szerint mindenekelőtt a biztonságot kell biztosítani a választási időszakban, valamint meg kell teremteni a menekülni kényszerülők számára a szavazás feltételeit.

„Ha választások lesznek, akkor a mi területünkön kell, hogy legyenek, 

azt akarom, hogy minden a törvényeknek megfelelően, átláthatóan és demokratikusan történjen, ahogy az a választásokon is történt, amikor elnök lettem” 

– fogalmazott Zelenszkij. 

„Nincs jogunk elveszíteni azokat az embereket, akik menekültként külföldre mentek. Rendelkezniük kell az infrastruktúrával, hogy leadhassák szavazatukat a jelöltekre. 

Biztosítanunk kell, hogy ne legyenek bombázási kockázatok, természetesen lesznek, de biztosítanunk kell, hogy a szavazóhelyiségekben az emberek védve legyenek” 

– tette hozzá az ukrán elnök.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató