2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

"Határvadász alakulataink harcban állnak"

Támadják a műszaki akadályrendszert, a rendőrség járműveit, fahusángokkal, kövekkel és csúzliból kilőtt fémgolyókkal a rendőröket is. Szerbiában, a határ közelében "megjelentek a fegyverek", "kis mélységben, lakott területen kritikussá vált a közbiztonsági helyzet" – jelentette Bakondi György.

Rendkívüli az illegális bevándorlók aktivitása a magyar-szerb határszakaszon - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György beszámolt arról, hogy Ásotthalom és Mórahalom térségében 140 -180 tagú csoportok jönnek át a kerítésen létrákkal, és tesznek kísérletet a védelmi erők lerohanására, emellett aktívak az embercsempészek is, akik az átjutottakat próbálnák továbbvinni.

"A rendőrség és a határvadász alakulatok harcban állnak" - jelentette ki a belbiztonsági főtanácsadó.

Kiemelte, hogy az illegális migránsok rendszeresen támadják a műszaki akadályrendszert, a rendőrség járműveit, fahusángokkal, kövekkel és csúzliból kilőtt fémgolyókkal a rendőröket is, közülük idén már heten sérültek meg. Bakondi György felhívta a figyelmet arra, hogy Szerbiában, a határ közelében "megjelentek a fegyverek", "kis mélységben, lakott területen kritikussá vált a közbiztonsági helyzet".


  
Bűnbandák eleinte külterületeken harcoltak egymás ellen késekkel, pisztolyokkal, géppisztolyokkal, de már megjelentek lakott területeken is, és ott is lövöldöztek - jegyezte meg. A belbiztonsági főtanácsadó kitért arra is, hogy a közelmúltban kézigránátos támadás érte egy olyan ember házát, aki a közösségi médiában gyakran elítélte az illegális migrációt.

Ez azért figyelemre méltó, mert ez az első eset 2015 óta, amikor bűnbandák szándékosan hajtottak végre lakosság elleni akciót - mondta, majd annak a véleményének adott hangot, hogy "ez egy új, veszélyes időszak eljövetelét jelzi".

Jelezte ugyanakkor, hogy Szerbia az európai integrációs törekvéseivel összhangban aktívan részt vesz a határőrizeti feladatokban, együttműködik a magyar és az osztrák szervekkel, gyakran különleges rendőri erőket is bevet a határtérségben.
  
Bakondi György demoralizálónak nevezte a rendvédelmi erőkre és a lakosságra azt az európai uniós elvárást, miszerint nyílt táborokat kell biztosítani az illegális migránsoknak, olyanokat, ahonnan a bevándorlók "kijárhatnak". A belbiztonsági főtanácsadó úgy vélte: az illegális migráció tekintetében a jövő évi európai parlamenti választások hozhatnak változást.

"Olyan parlamenti többség és Európai Bizottság jöhet létre, amely az illegális migrációt veszélyességének, biztonsági rizikójának megfelelő súllyal kezeli" - fogalmazott.

(hirado.hu)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató