2023. december 09. - Natália
EUR : 382.59
USD : 355.01
Időjárás ikon

„Nem kezdem velük újra Szárszót” – üzente Farkasházy Teddy

Igazi cicaharc alakult ki Farkasházy és Ujhelyi között.

„Meglepődve értesültem egy barátomtól, hogy Újrakezdjük a balatonszárszói találkozót! – címmel Ujhelyi Istvánnal és Horgas Péterrel meghívtam szeptember 9-ére a Margitszigetre sokakkal együtt, ahol a SzázSzó találkozón jelképesen átadom a stafétát” – írta a Népszava szombati számában megjelent publicisztikájában Farkasházy Tivadar. Azzal folytatta, hogy „nem tudtam erről, én ugyanis nem írtam, nem kaptam, pedig jópofa lett volna, ha meghívom magamat.

Elvégre Rákosi elvtársat is meghívták Rákosi elvtárs 60. születésnapjára. Ettől még ott lehetnék, mivel aznap Pesten leszek, a Duna túloldalán a Fejtő-szobornál mondok néhány szót, aki nemcsak nálunk volt 2003-ban Szárszón, hanem 1937-ben József Attilánál is. De utána sietek Kötcsére, ahol meg én veszem át a stafétabotot a Polgári Piknik szervezőitől”.

Ujhelyi István még augusztus közepén bejelentette, hogy újraélesztené a szárszói találkozót.

Az EP-képviselő akkor a 24.hu-nak azt nyilatkozta: „évek óta gondolkodom már azon, hogy fel kell éleszteni a szárszói találkozók hagyományát, igencsak ráférne a közéletre”.

A politikus szerint azzal, hogy szakított korábbi pártjával, az MSZP-vel, és nem indul a következő EP-választáson, eljött az ideje, hogy megvalósítsa ezt az elképzelést. Megkereste a korábbi főszervezőt, Farkasházyt, valamint Horgas Pétert, a Civil Bázis vezetőjét is, akik támogatásukról biztosították – tette hozzá.

„Nem kezdem velük újra Szárszót”

Farkasházy most minderről azt írta a Népszavában, hogy Ujhelyi kezdeményezésével nem lenne semmi probléma, „ha a tudtom nélkül általam is jegyzett meghívóban nem áll három olyan állítás, amely enyhén szólva nem felel meg a valóságnak, mert:

 1. Nem kezdem velük újra Szárszót. 2. Nem adok át stafétát. 3. Nem hívtam meg rá senkit”.

– mutatott rá.

A baloldali "humorista" azt is kijelentette, semmi kifogása, ha összehoznak egy hasonló eseményt, mint Szárszó volt, „erről biztosítottam Ujhelyit, csak ne a nevemben, s ne nevezzék annak. Örömmel üdvözöltem volna a helyszínen, be­ugorva egy órára, de ha ott hozom szóba, csak rontanám vele a bizonyára jó hangulatot, így már csak a távolból tudok minden jót kívánni hozzá” – fogalmazott a véleménycikkében Farkasházy.

Farkasházy és családja harminc éve, 1993-ban rendezte meg a balatonszárszói nyaralójukban az első Szárszói Találkozót. A rendezvényen egy nagyobb szünettől eltekintve egészen 2016-ig minden évben a család kertjében jöhettek össze a magyar politikai, gazdasági, tudományos és művészeti élet képviselői, hogy az ország aktuális ügyeiről vitatkozzanak. 

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató