2023. december 11. - Árpád
EUR : 382.59
USD : 355.01
Időjárás ikon

Reuters: az USA a kazettás bombák után szegényített urán tartalmú lövedéket ad Ukrajnának

A Reuters szerint az Egyesült Államok az Egyesült Királyság után a második ország, amely jóváhagyta a szegényített uránt tartalmazó lövedékek Ukrajnába történő szállításának, annak ellenére, hogy az ilyen lőszerek drámai negatív hatással lehetnek a közegészségügyre és a környezetre.

A lőszereket amerikai Abrams harckocsikhoz szánják, amelyek közül az első várhatóan a következő hetekben érkezik Ukrajnába – jelentette a hírügynökség. Több meg nem nevezett amerikai tisztviselő és egy, a Reuters által szombaton idézett dokumentum szerint a szegényített uránt tartalmazó lövedékek a következő, várhatóan a jövő héten bejelentendő több millió dolláros fegyvercsomag részét képezik majd.A bejelentett terv egy másik, rendkívül ellentmondásos amerikai lépést követ, amely a kazettás lőszerek Ukrajnának történő szállítására irányult, és amelyet még Washington néhány legközelebbi szövetségese is elítélt. Amennyiben a Fehér Ház jóváhagyja a szegényített uránt tartalmazó lövedékek Ukrajnának történő szállítását, akkor az az Egyesült Királyság korábbi lépését követné, amely márciusban jelentett be hasonló szállítmányokat a kijevi rezsimnek.

Az Egyesült Királyság döntése feldühítette Moszkvát, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pedig azt mondta, hogy a szállítással “új és nagyon komoly szakaszba lép az eszkaláció”. Oroszország londoni nagykövetsége azzal vádolta az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy hajlandók Ukrajnát “nemcsak oroszellenes katonai lőtérré, hanem radioaktív szemétlerakóvá is” változtatni.

Amikor a mérgező lövedékek először bukkantak fel Ukrajnában, Moszkva arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Királyságot felelősségre kell vonni a civileknek és a katonáknak okozott helyrehozhatatlan károkért.

Azonban mind az Egyesült Királyság, mind az Egyesült Államok tisztviselői vitatják az urán lövedékek – amelyek sűrű uránmagot használnak a páncéltörő képességük javítására – egészségügyi veszélyeit, és tagadják azokat a tanulmányokat, amelyek szerint a fegyverek összefüggésben állnának a rákos megbetegedések és születési rendellenességek megnövekedett számával Irakban és azokon a helyeken, ahol azt Washington és London bevetette már.

A brit lépés nyomán Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy Moszkva válaszul taktikai atomfegyvereket helyez el a szomszédos Belaruszba. Megjegyezte, hogy ebben a tekintetben Moszkva lépései nem különböznek az Egyesült Államokétól, amely öt európai országban állomásoztat atomfegyvereket. Oroszország közölte, hogy csak akkor távolítja el ezeket a fegyvereket, ha az Egyesült Államok ugyanezt teszi saját atomrakétáival Európából, és felszámolja a hozzájuk kapcsolódó infrastruktúrát.


Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató