2023. november 30. - Andor, András
EUR : 376.37
USD : 346.82
Időjárás ikon10°

A legóvatosabb becslések szerint is 150 ezer halottja van Ukrajnának

„Ukrajna az elkövetkező 15 évben nem lesz a NATO-tagja, erre a fejemet teszem” – jelentette ki a ma7.sk videója szerint a felvidéki Füleken tartott előadásában Resperger István ezredes.

Resperger a híres norvég Kjerag sziklával jellemezte a háborúban álló országot: a kelet nem tudja elengedni, a Nyugat nem tudja befogadni.

„Jelenleg Ukrajna csődhelyzetben van: 17 millió ember elhagyta az országot, vagy az országon belül ment el másik helyre, már a hiteleket sem tudják törleszteni, körülbelül 180 milliárd dollárjában van a Nyugatnak az, hogy Ukrajna létezik és harcol” – jellemezte a helyzetet az ezredes.

Hozzátette azonban, hogy az elmúlt másfél évben az egyre fokozódó orosz támadások miatt Oroszország még a saját kisebbsége által lakott térségekben is elvesztette a szimpátiát saját maga felé a helyiek körében.

Rátérve a jelenlegi katonai helyzetre az ezredes kifejtette: az 550. napon körülbelül ugyanaz a helyzet, mint az ötszázadikon. 

„Van egy 1000 kilométeres arcvonal, ebben közel 300-300 ezer harcos feszül egymásnak. Két nagyobb csoportosítás van: van az ukránoknak körülbelül 10 dandára, amivel szeretnének áttörni ezen a három-négylépcsős orosz védelmi rendszeren. Az oroszok egy kisebb haderőt vontak össze az északi területen Kupjanszk irányába, ez egy tehermentesítő támadás” – elemezte a helyzetet Resperger, aki konkrét számokról is beszélt.

Elmondta, hogy jelen pillanatban a legóvatosabb becslések szerint is 150 ezer halottja van Ukrajnának, 450 ezer a sebesültek száma, amiből 150 ezer soha nem fog járni. Az orosz oldalon szerinte nagyjából 100 ezer halott és 300 ezer sebesült az eddigi mérleg.

A teljes előadást itt nézheti meg:

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató