2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

A Nobel Alapítvány visszavonta Oroszország, Fehéroroszország és Irán nagyköveteinek meghívását a díjátadó ünnepségre

A Nobel Alapítvány honlapjára felkerült szombati közlemény szerint a pénteki bejelentéssel ellentétben mégsem hívják meg az orosz, a fehérorosz és az iráni nagykövetet az idei stockholmi Nobel-díj átadási ünnepségre, ugyanakkor "az oslói ünnepségre az eddigiekhez hasonlóan minden nagykövetet meghívnak".



Hagyományosan az oslói városháza nagytermében adják át a Nobel-békedíjat.

A Nobel Alapítvány közleménye szerint a stockholmi díjátadásra történő meghívást a Svédországban megfogalmazott éles bírálatok miatt vonták vissza.

Tavaly az ukrajnai háború miatt Oroszország és Fehéroroszország diplomáciai küldöttei nem vehettek részt a díjátadó ünnepségeken és a kapcsolódó banketteken. Pénteken viszont Vidar Helgesen, a Nobel Alapítvány igazgatója azt közölte: mivel "a globális trend miatt a különböző nézeteket vallók közötti párbeszéd visszaszorult", az alapítvány most ezzel szemben idén szélesebb körben küldte ki meghívásait, "hogy megünnepeljék és megértsék a Nobel-díjat és a szabad tudomány, a szabad kultúra és a szabad, békés társadalmak fontosságát".

Erre reagálva Ulf Kristersson svéd miniszterelnök a TT svéd hírügynökségnek azt mondta, nem engedi, hogy Oroszország idén részt vegyen az ünnepségen, ha lehetőséget kap.

"Oroszországot minden lehetséges módon, katonailag és gazdaságilag is el kell szigetelni"

- jelentette ki a miniszterelnök.

Johan Pehrson svéd foglalkoztatási miniszter pedig "rendkívül meggondolatlannak" nevezte az alapítvány részéről a meghívást, amely ellen tiltakozva több svéd parlamenti képviselő bejelentette, hogy nem vesz részt a díjátadón, ha ott lesz Oroszország, Fehéroroszország és Irán nagykövete is - közölte az MTI. 

Szombaton az alapítvány már úgy fogalmazott, érzékelik, hogy olyan "erős reakciókat" váltottak ki Svédországban, amelyek "teljesen beárnyékolják a kezdeményezésük eredeti üzenetét", és emiatt megváltoztatták döntésüket.

A Nobel-díjasok nevét október elején jelenti be az alapítvány, a díjátadót pedig minden évben december 10-én, Alfred Nobel halálának évfordulóján tartják Stockholmban, ahol az orvosi, a fizikai, a kémiai, az irodalmi és a közgazdasági Nobel-díj kitüntetettjei XVI. Károly Gusztáv svéd királytól veszik át az elismerést. A díjátadást mintegy 1200 meghívott részvételével gálavacsora követi. A Nobel-békedíjat ugyanazon a napon Oslóban adják át.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató