2023. december 06. - Miklós
EUR : 379.67
USD : 349.12
Időjárás ikon-1°

Szlovák külügyminiszter: A béke elérése érdekében elengedhetetlen Ukrajna támogatása

"Továbbra is szorgalmazzuk Ukrajna szisztematikus uniós támogatását”.

Az igazságos béke elérése érdekében továbbra is minden téren támogatni kell Ukrajnát – jelentette ki Miroslav Wlachovský szlovák külügyminiszter csütörtökön. Augusztus 30-án és 31-én Wlachovský részt vett az Európai Unió Külügyi Tanácsának informális ülésén a spanyolországi Toledóban. A tárgyalások egyik fő témája Oroszország folyamatos Ukrajna elleni agressziója volt. A résztvevők egyetértettek abban, hogy Oroszországnak felelősséget kell vállalnia a háborús bűnök elkövetéséért.

„Az ilyen tettek nem tolerálhatók. Már régóta azt a megoldást támogatjuk, amelynek eredménye egy legitim, hiteles, megbízható és hatékony, a nemzetközi jog normáinak megfelelő mechanizmus létrehozása lesz, amely a nemzetközi közösség lehető legszélesebb körű támogatást elnyeri” – mondta Wlachovský.  

Kiemelte azt is, hogy  

„Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának helyreállítása nemzetközileg elismert határain belül továbbra is létfontosságú Szlovákiának, ezért szorgalmazzuk Ukrajna szisztematikus uniós támogatását”.   A miniszterek Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketerve és az ENSZ Alapokmánya alapján megvitatták Ukrajna békés megoldásainak támogatásának egyéb lehetőségeit is.   A tárgyalásokon Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter is részt vett, aki hazája támogatását kérte az agresszor elleni harcban és Zelenszkij elnök béketerve alapján megoldást sürgetett a jelenlegi helyzetre

– írja a felvidéki Körkép.sk hírportál.  
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató