2024. május 06. - Frida, Ivett
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

A szlovákok és a románok egyáltalán nem bíznak a kormányukban

Szlovákiában (73 százalék) és Romániá­ban (83 százalék) a legelégedetlenebb a lakosság a saját kormánya munkájával, míg Szerbiában és Magyarországon értékelik a leginkább az ország vezetésének teljesítményét – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából.
 
Békeidőben is, de különösen nemzetközi konfliktusokkal terhelt időszakban a belpolitikai stabilitás és a kormányba vetett bizalom olyan érték, melyet nem minden ország vallhat magáénak – emelik ki az elemzők. Mint írják: napjainkban az elhúzódó orosz–ukrán háború folyamatos kihívások elé állítja szinte a teljes világot, a közép-európai régió országainak azonban még jelentősebb nehézségekkel kell szembenézniük.

Az energiaválság, a háborús infláció és a fegyveres konfliktus okozta biztonsági kihívások miatt még inkább fontossá vált, hogy az aktuális kormány stabil, tevékenysége pedig elfogadott legyen.

A Nézőpont Intézet a nyári hónapokban végzett kutatása szerint a régió országai közül a románok és a szlovákok a legelégedetlenebbek kormányuk teljesítményével.

A kormányválság után és előre hozott választás előtt álló Szlovákiában kormányváltó hangulat uralkodik, hiszen tíz megkérdezettből heten fejezték ki nemtetszésüket saját országuk vezetésének teljesítményéről, és mindössze 22 százalékra tehető az elégedettek aránya. Romániában a felmérés szerint még lesújtóbb a helyzet. Az ott megkérdezettek mindössze 16 százaléka nyilatkozott pozitívan a kabinet működéséről, míg 83 százalék inkább az elégedetlenségének adott hangot.

Szintén negatív tendenciák figyelhetők meg három további szomszédunknál: Horvátországban (71 százalék elégedetlen) és Szlovéniában (57 százalék), de még Ausztriában (55 százalék) is többen vannak az ország vezetőinek teljesítményével elégedetlenek, mint az ellenkező állásponton lévők.

(Pestisrácok.hu)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató