2024. május 19. - Ivó, Milán
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon23°11°

Franciaországban figyelmen kívül hagyják a törvényt a muszlim diákok: tiltott viseletben mentek iskolába

Franciaországban a 12 millió tanulóból 298-an jelentek meg abajában az iskolákban az első tanítási napon annak ellenére, hogy a kormány pár nappal ezelőtt jelentette be, hogy a szeptemberi tanévkezdéssel betiltja a muszlim nők köntösének, az abajának a viselését az oktatási intézményekben, mert az szerintük politikai támadást jelent a szekularizáció ellen. Ugyanakkor a tiltás a férfiak viseletére, a kamizra is vonatkozik.

Az érintettek jelentős része levette hétfőn a teljes testét eltakaró hagyományos öltözéket, mielőtt bement a tanterembe, míg 67-en nem voltak hajlandóak alkalmazkodni a szabályhoz, és inkább hazamentek

– mondta Gabriel Attal oktatási miniszter az esetre reagálva a franca BFM hírtelevízióban. A tárcavezető elmondta, hogy azokba a közintézményekbe, ahol ilyen helyzet felmerül, képzett szakembereket küld a minisztérium.

 A muszlim viseletekről szóló vita egyébként rendszeresen kirobban Franciaországban, miután a szekularizáció, azaz az állam és a vallás szétválasztásának nevében a vallási jelképek viselését szigorúan szabályozzák a törvények.  

Emmanuel Macron francia államfő hétfő este egy youtubernek adott internetes interjúban úgy vélte, hogy

a mai társadalomban van egy kisebbség, egyes emberek, akik kifordítva a vallást, megkérdőjelezik a köztársaságot és a szekularizációt.
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató