2024. május 01. - Fülöp, Jakab
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon22°13°

"Gyakorlatilag lehetetlen" - az Európai Unió elismerte, hogy nem tagadhatják meg az orosz gázszállítást

Az Európai Bizottság úgy véli, hogy lehetetlen feladat teljesen leállítani az orosz gázszállításokat az EU tagállamaiba. Ezt Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság elnökhelyettese jelentette ki a Handelsblatt című lapnak adott interjújában.

"Tavaly 150 milliárd köbméterről 80 milliárd köbméter alá csökkentettük az Oroszországból származó gázimportot. Idén ez a mennyiség valószínűleg csak 40 milliárd köbméter lesz, beleértve a cseppfolyósított földgázt is. Tehát azt mondanám, hogy gyakorlatilag lehetetlen teljesen lemondani az orosz gázról"

- mondta a tisztviselő.

Az Európai Bizottság elnökhelyettese ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ha az Európai Unió folytatja az infrastrukturális beruházásokat és új partnerségek kialakítását, akkor a következő hónapokban tovább csökkentheti az orosz cseppfolyósított földgáz importját.

"Az EU közös platformján keresztül vásárolt gáz esetében már most gondoskodunk arról, hogy az ne Oroszországból származzon" - mondta Šefčovič. Szerinte minden stratégiailag fontos erőforrásnak legalább három beszállítótól kell származnia.

Télen a média arról írt, hogy Németország és más uniós országok továbbra is aktívan vásárolnak orosz cseppfolyósított földgázt. Nyáron pedig az vált ismertté, hogy Oroszország június végén Spanyolország legnagyobb gázszállítója lett.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató