2023. december 04. - Barbara, Borbála
EUR : 380.17
USD : 348.84
Időjárás ikon-4°

Új földgázvezetéket épít Oroszország Kínába, komoly jelentőséggel bírhat a Szibéria Ereje 2

Mongólián keresztül épül meg az Oroszországból Kínába vezető Szibéria Ereje 2 gázvezeték – nyilatkozta szerdán Alekszandr Novak orosz energiaügyekért felelős miniszterelnök-helyettes az Energy Review lapnak. A tájékoztatás szerint a vezeték nyomvonalának kijelölése a végső fázisban van, a kivitelezési munkálatok pedig jövőre kezdődhetnek meg, írja a Magyar Nemzet.

A vezeték Szibériából Atcsinszk, Krasznojarszk és Irkutszk városok érintésével a Bajkál-tótól délre, a mongol határon fekvő Nauszkiig vezet majd. Jelenleg vizsgálják a csővezeték keleti, Csita város irányába vezető ágának megépítését is. Az új vezeték éves szállítási kapacitása ötvenmilliárd köbméter lenne. Vlagyimir Putyin orosz államfő és kínai kollégája, Hszi Csin-ping júliusban állapodott meg a gázvezeték lefektetéséről. A kivitelezés pontos menetrendje még nem ismert.

A Szibéria Ereje gázvezeték 2019 óta szállít orosz gázt Kínába a Jakutföld déli részén elterülő csajandai gázmezőről a kínai határig. A Szibéria Ereje vezetéken érkező gázt a határtól 850 kilométeres vezeték továbbítja Sanghajba. A szállítást 2025-re tervezik évi 38 milliárd köbméterre növelni. A Gazprom és kínai partnere, a CNPC harminc évre kötött szállítási szerződést.

 

(Magyar Nemzet)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató