2023. november 30. - Andor, András
EUR : 376.37
USD : 346.82
Időjárás ikon10°

A Fidesz-frakció törvénymódosítási javaslattal fog élni a Booking.com botránya miatt

A Booking tartozása a hazai vállalkozások felé több tíz milliárd forintos lehetett – mondta lapunknak Szatmáry Kristóf, a Fidesz országgyűlési képviselője. Mint közölte, megkezdődtek az egyeztetések arról, hogy milyen jogszabályi módosításokra lehet szükség a Booking-ügy miatt.

– Augusztus végére a kormány és a törvényhozás határozott fellépésének köszönhetően a hazai vállalkozások 98-99 százaléka megkapta az elmaradt díjakat a Booking.com-tól – közölte a Magyar Nemzettel Szatmáry Kristóf, a Fidesz országgyűlési képviselője. Mint jelezte, rendszerszinten már nincsen probléma, a fennálló ügyekben pedig tartanak a vizsgálatok.

Beszámolt róla, hogy a Booking általi fizetési módot igénybe vevő hazai vállalkozások közül majdnem minden másodikat érintette, hogy késve kapták meg a pénzüket. Egyeseknél néhány hetes csúszás volt, de ezres számban voltak azok a vállalkozók, akiknek hónapokig nem fizetett a Booking, ami több helyen likviditási problémát okozott. A politikus felhívta a figyelmet, hogy augusztus elején a Booking tartozása a hazai vállalkozások felé több tíz milliárd forintos lehetett.– A Fidesz-frakció a hazai kis- és középvállalkozások (KKV) érdekében bizonyos törvénymódosítási javaslatokkal fog élni, hogy ilyen helyzet többé ne alakulhasson ki. A frakción belül, valamint a különböző szervezetekkel is elkezdtünk egyeztetni arról, hogy milyen jogszabály-módosításokra lehet szükség ahhoz, hogy ilyen eset a jövőben ne fordulhasson elő, nemcsak a Booking.com-nál, hanem máshol sem – rögzítette Szatmáry Kristóf.

Vizsgálják, hogy az európai uniós jogi keretek között lehet-e szabályozni azt, hogy jelentős piaci részesedéssel cégek nem tartanak fenn ügyfélszolgálatot Magyarországon. Problémaként említette, hogy az általános szerződési feltételek (ÁSZF) egyoldalú kikötéseket tartalmaztak, amiktől a vállalkozók nem tudtak eltérni.

– Vizsgáljuk, hogy legyen olyan állami szerv, ami az ilyen nagy cégek általános szerződési feltételeit validálja, és a hazai vállalkozók érdekeit felvállalva azt mondja, hogy torzító hatású feltételeket nem lehet megfogalmazni – tette hozzá a Fidesz politikusa. Mint mondta, azt is górcső alá veszik, hogy létrehozhatnak-e a szálláshely-közvetítőknek az utazási irodákhoz hasonlóan egy kártalanítási alapot, ahová a vállalkozók a kárigényeikkel fordulhatnak.

Eközben a Világgazdaság Rigó Csabától, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökétől megtudta, hogy két eljárásban is vizsgálják a Booking.com hazai tevékenységét. Rigó Csaba jelezte, hogy a GVH áttekinti a teljes magyar online-szállásfoglalási piacot, az ősszel biztosan lezáruló elemzésben a piac torzulására, az esetleges hátrányos megkülönböztetésre vagy erőfölényes visszaélésekre utaló jeleket keresnek.

A Booking.commal szemben eközben külön eljárás is zajlik: egy korábbi – fogyasztóvédelmi tárgyú – közigazgatási végzés betartását ellenőrzik.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a nemzetközi szállásközvetítő portál körül a nyári szezon közepén robbant ki a botrány, amikor leállt a szállásadóknak járó díjak, illetve azok egy részének kifizetésével, amit pedig néha teljesít, azt is jelentős csúszásokkal teszi, miközben más szálláshelyeknek gond nélkül fizetnek.

A cég akkor arra hivatkozott: számlázási rendszerének karbantartása miatt számíthatnak a szállásadók késedelemre. Az érintett szállásadók viszont azt mondták, hogy a cég többször kitolta a maga által korábban kitűzött határidőt az utalások teljesítésére, de még ezen határidőket sem mindig tartotta be, hanem további értesítés nélkül, egyszerűen csak nem utal egyes partnereinek.

(Magyar Nemzet)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató