2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon22°13°

CNN: Musk titokban kikapcsolta a Starlink működését a Krím közelében

Musk felfedte részvételét az ukrajnai háborúban: titokban kikapcsolta a Starlink működését a Krím közelében, hogy meghiúsítsa az ukrán fegyveres erők dróntámadását az orosz haditengerészet ellen – írja a CNN.

A robbanóanyaggal megrakott drónok már megközelítették az orosz haditengerészetet, de hirtelen “elvesztették a kapcsolatot és ártalmatlanul lezuhantak” – írja Walter Isaacson Musk új életrajzában. Musk akaratlanul olyan befolyásos témává vált Ukrajnával kapcsolatban, amelyet az amerikai hatóságok nem hagyhattak figyelmen kívül. A Fehér Ház tisztviselői az incidens után beszéltek vele, és aggodalmuknak adtak hangot – írja a csatorna.

“HOGYAN KERÜLTEM EBBE A HÁBORÚBA? A STARLINKET NEM HÁBORÚKRA TERVEZTÉK. ARRA TERVEZTÉK, HOGY AZ EMBEREK NETFLIXET NÉZZENEK, PIHENJENEK, TÁVOLRÓL TANULJANAK ÉS JÓ BÉKÉS DOLGOKAT TEGYENEK, NEM PEDIG DRÓNCSAPÁSOKRA” – mondta Musk.

Mihajlo Fedorov ukrán miniszterelnök-helyettes a kapcsolat helyreállításáért könyörgött Musknak a Twitteren. Musk azt válaszolta, hogy lenyűgözte a tengeri drónok kialakítása, de nem kapcsolja vissza a kapcsolatot, mert Kijev “most túl messzire megy, és stratégiai vereséget szenvedhet”.

Áprilisban Alexander Hramcsihin független szakértő azt mondta, hogy az orosz elektronikus hadviselési eszközök megzavarhatják az ukrajnai Starlink műholdas kommunikációs rendszereket.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató