2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Terroristák bújtak meg az illegális migránsok között Szlovákiában

Két terroristát is kiszűrt a szlovák rendőrség az illegális migránsok ellenőrzése során, ám a rendkívüli helyzet miatt nem lehet őket kiutasítani. Már felvették a kapcsolatot az Interpollal és az FBI-jal.

Két terroristát is kiszűrt a szlovák rendőrség az illegális migránsok ellenőrzése során – közölte a napokban Hamran István szlovák országos rendőrfőkapitány, hozzátéve, hogy a rendkívüli helyzet miatt nem lehet őket kiutasítani. Hamran leszögezte: az illegális migráció jelentősen megnőtt egész Európában, de a szlovák rendőrség monitorozza a helyzetet, és a migránsok személyazonosságát az adatbázisok segítségével is próbálják ellenőrizni.

"Az egyetlen állam vagyunk, amely minden egyes illegális migránst nyilvántartásba vesz” – szögezte le. A folyamat végén a szír és az afgán állampolgárokon kívül adminisztratív módon mindenkit ki lehet utasítani. „Az ő kiutasításuknak adminisztrációs akadályai vannak, az Európai Unió döntése nyomán” – mondta.

Hamran kijelentette, hogy például a schengeni kódex miatt lehetetlen lezárni a szlovák–magyar határt, emellett a rendőrségnek megfelelő eszközei és kapacitásai sincsenek erre. A rendőrfőkapitány változást sürget a migránsok tartózkodásáról szóló rendőrségi igazolásokkal kapcsolatban, melyek tovább bonyolítják a helyzetet. Hozzátette azt is, hogy a rendőrség már júniusban erősítést kért a fegyveres erők állományából, de ez a kérés mindeddig süket fülekre talált.

A magyar média korábban több olyan terroristáról is beszámolt, akik Magyarországon jártak, vagy éppen nálunk fogták el, és ítélték el őket. Ilyen terrorista például Salah Abdeslam, vagy éppen Hassan Farhoud, az ISIS hóhéra.

Őt a Fővárosi ítélőtábla 2021 októberében jogerősen tényleges életfogytiglani fegyházra ítélte, amiért az Iszlám Állam egyik kivégzőosztagának parancsnokaként vérengzéseket vezetett Szíriában. Farhoud egy görög menekülttáborból érkezett Budapestre, ahol titkosszolgálatok jelzésére elfogták – írja a Magyar Nemzet. 

Az alábbi videón magyar rendőrökkel együttműködve járőröznek a szlovák rendőrök:

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató