2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

"Cigány békemenet" kezdődött az Oktogonnál - néhányan össze is jöttek

"Cigány-magyar békemenet" kezdődött szombat délben az Oktogonon, a rendezvény résztvevői így szeretnének kiállni a "rasszizmus" ellen. A résztvevők az Oktogonról az MTA-székházhoz vonulnak. A vonulás útvonala: Oktogon – Andrássy út – József Attila utca – Széchenyi István tér MTA székház.

Az esemény kezdetén csak néhányan gyülekeztek az Oktogon körút és az Andrássy sarkán.

Egy férfi szerint

a rasszizmus olyan, mint a rák, egyre terjed.

De a cigányoknak is jogaik vannak, törvény szerinti jogaik, csak ezt sokan elfelejtik. „Ez egy pártmentes rendezvény, nincs köze senkihez”, mondta a helyszínen legyeskedő Telexeseknek Rafal Pál, szervező. Ezt erősíti egy férfi is mellette, aki hozzáteszi: „egy az érdekünk, hogy ez a rasszizmus szűnjön meg”.

Rafal szerint

a magyarság egy dologban tart össze, ez pedig a faji alapú rasszizmus.

Rafal arról is beszélt, hogy a mostani demonstráció válasz a Mi Hazánk korábbi cigánybűnözés elleni tüntetésére is. Elmondta, terveznek egy újabb megmozdulást is, azt 26-án Polgárdiba tartják.

A békemenet elnevezés miatt beszéltünk arról is, mit gondol a szomszédban zajló háborúról: szerinte azt is le kéne állítani, de a mostani demonstráció nem erről szól. Rafal szerint sok helyen, vidéken odáig fajult már a cigányokat érő attrocitások száma, hogy "a cigánygyerekek ki se mernek menni az utcára". Szerinte van olyan, ahol a szélsőjobbos MÖM (Magyar Önvédelmi Mozgalom) tagjai kiabálják iskolás gyerekeknek, „hogy megdöglesz te mocskos cigány”. Mint mondja, „ezek a gyerekek sokszor iskolába se mernek már menni, akkor viszont jön a szülőknek a büntetés, kiemelik a gyereket. Mi nem ezt akarjuk. Azt akarjuk, hogy járjanak iskolába, tanuljanak. Magyarok vagyunk, nekik is joguk van az oktatáshoz.”

Az esemény főszervezője Schmauzer Viktor, aki a rendezvény honlapja szerint azt szeretné elérni, hogy a roma nép ne legyen a származásuk és a bőrszínük miatt rossz példaként általánosítva és megbélyegezve Magyarországon. 

Schmauzer korábban a koronavírus idején mutatta meg magát a Rendszerváltók féle brigáddal, majd velük is sikerült összevesznie. Később beállt a traktoros-tüntetésbe, amit Szabó Bálint szervezett...

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató