2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon22°13°

A BKK szerint érvénytelen jeggyel utazott a két izraeli nő, akik állítják, rájuk támadtak az ellenőrök

Rendőrségi vizsgálatig fajult egy jegyellenőrzés a budapesti metróban, miután két izraeli utas konfliktusba került a BKK ellenőreivel. A BKK elismerte, hogy két munkatársa érintett a vizsgálatban, de közölte, hogy a jegyek valóban érvénytelenek voltak.

A történtekről először az RTL írt az izraeli Ynet nyomán.

A 48 éves tanárnő és 65 éves édesanyja jegyét a metró kijáratánál ellenőrizték a BKK munkatársai. Az izraeli állampolgárságú utasok szerint az ellenőrök jogtalanul akartak rajtuk 25 ezer forintos büntetést behajtani, amit helyszíni bírságként 12 ezer forintra csökkentettek volna. Ez, bár szabályos, az utasokban gyanút keltett.

„Gyorsan átláttuk, hogy megpróbálnak lehúzni minket. Az útleveleinket is elvették, hogy bírságot szabjanak ki. Nem egyeztünk bele, hogy fizessünk” – állította a Ynetnek a tanárnő, aki szerint a jegyük érvényes volt.

Ezután fényképezték az ellenőröket, akik állításuk szerint el akarták venni a gépet, a 65 éves nőt a földre teperték, egyikük meg is ütötte. A helyszínre rendőrök érkeztek, akik a két utast és a két ellenőrt is bevitték a rendőrkapitányságra.

Kérdéseinkkel a BKK-hoz fordultunk, amely a következő választ adta:

„A jelenleg rendelkezésre álló információink alapján az izraeli állampolgárságú utasok érvénytelen, utazásra nem jogosító jeggyel vették igénybe a BKK szolgáltatását, ezért jegyellenőreink az ellenőrzés során pótdíjazási eljárást indítottak. Az üzletszabályzat és a díjszabás alapján 25 ezer forint pótdíjat köteles fizetni az ügyfél, aki érvénytelen jeggyel utazik, a pótdíj mértéke viszont 12 ezer forintra mérséklődik, ha a pótdíjazás során a helyszínen kiegyenlítik.

Ismereteink szerint a pótdíjazási eljáráskor – miután az utasok átadták az útlevelüket adatfelvétel céljából – vita alakult ki az érintettek között, ezért a pótdíjazási eljárás alá vont utasok rendőrt hívtak. Ezután az ügyben érintetteket bevitték a XIV. kerületi rendőrkapitányságra kihallgatásra, melyről jegyzőkönyv készült.



A rendőrségi vizsgálat jelenleg is folyamatban van, a BKK minden további lépést csak annak ismeretében tehet. Ha a vizsgálat során bebizonyosodik, hogy ellenőreink a pótdíjazási eljárás során helytelenül jártak el, és vétettek Társaságunk szabályai, illetve az erkölcsi normák ellen, akkor a BKK a legszigorúbban jár el munkatársaival szemben, mert nem tolerálja a verbális vagy fizikai bántalmazást.

Az eset valamennyi körülményének megismeréséhez meg kell várni a rendőrségi vizsgálat lezárultát, Társaságunk további tájékoztatást csak annak eredménye ismeretében adhat” – közölte a cég.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató