2024. február 25. - Géza
EUR : 388.81
USD : 359.44
Időjárás ikon12°

Lezuhant egy repülő a Börgöndi Légiparádén, lefújták a rendezvényt

A földbe csapódott Börgöndön egy repülőgép, amelyen a pilótán kívül ketten utaztak. Sajtóhírek szerint a helyszínre már három mentőhelikopter is érkezett. A légi parádét állítólag a baleset következtében lefújták. Az Országos Mentőszolgálat közölte, hogy két ember életét nem lehetett megmenteni, hárman súlyos égési sérüléseket szenvedtek.

Az Országos Mentőszolgálat a sajtó megkeresésére közölte, hogy a rendezvényt biztosító mentők kezdték meg a sérültek ellátását, mentőautók és három mentőhelikopter is a helyszínre érkezett. Két ember életét nem lehetett megmenteni. Hárman (egy kislány, egy nő és egy férfi) súlyos égési sérüléseket szenvedtek, őket mentőhelikopterekkel viszik budapesti kórházakba.

Egy kisfiú könnyebben sérült, őt helyszíni ellátás után a Székesfehérvári kórházba viszik – közölte Győri Pál az Országos Mentőszolgálat szóvivője. A Börgöndi Légiparadén lezuhant a HA-RDM lajstromjelet viselő T–28-as Trojan kisrepülő – közölte közösségi oldalán a Budflyer nevű blog. Az fmc.hu beszámolója szerint a repülőgép a földbe csapódott, és a földet érés pillanatában berobbant.

Mint írták, nem hivatalos információk szerint a T–28 Trojan gépen a pilótán kívül ketten, apa és fia utaztak. A Délmagyar információi szerint a gép tulajdonosa, Rózsavölgyi Vilmos és fia, Árpád vesztette életét a balesetben.

A HELYSZÍNRE KÉT MENTŐHELIKOPTER IS ÉRKEZETT.
 
 

A portál hozzátette, hogy a baleset miatt állítólag lefújták az idei légiparádét, és a légtérbe sem engednek be semmilyen légijárművet. Azt biztosan lehet tudni, hogy nem a parkoló autókra zuhant a repülő, azok nem sérültek – írták.

A látogatókat arra kérték, hogy ne rohamozzák meg a parkolót, hogy a mentők tudjanak közlekedni. A portál hozzátette, hogy a baleset miatt állítólag lefújták az idei légi parádét, és a légtérbe sem engednek be semmilyen légi járművet. Azt biztosan lehet tudni, hogy nem a parkoló autókra zuhant a repülő, azok nem sérültek – írták.

Szabó-Bisztricz Anett, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője ezzel szemben a feol.hu-nak azt mondta, hogy a sportrepülő bemutatórepülés közben zuhant le, és egy parkoló autóba csapódott, amely szintén kigyulladt. Mint mondta, a helyszínen a Székesfehérvári Tűzoltó Egyesület kezdte meg a mentést.

A portál szerint a tragédiával végződött manőver egy alacsony magasságban végrehajtott úgynevezett orsó volt. Úgy vélik, hogy azt a pilóta valószínűleg a kelleténél kisebb sebességgel hajtotta végre, amelynek következtében a gép „lecsúszott”. Hozzátették, hogy ha nagyobb a magasság, a pilótának még maradt volna ideje korrigálnia, így azonban erre nem volt semmi esélye. 

Mint arról a Vadhajtások is beszámolt, csütörtökön gyakorlat közben lezuhant egy MD 500E típusú rendőrségi helikopter Balatonszéplak közelében. A legénységet egy a közelben tartózkodó hajó mentette ki. A rendőrség szerint a helikopter műszakilag rendben volt, de a baleset körülményeit még vizsgálják.

Egyetlen ilyen gép volt Magyarországon

Két éve érkezett Magyarországra a most lezuhant North American Aviation T–28 Trojan, értesült a Magyar Nemzet. A repülőgépből csak ez az egy volt az országban. A delmagyar.hu 2021-es cikke szerint Szeged felett tette meg az első köröket magyar légtérben, magyar lajstromjellel. A felszállás előtt Rózsavölgyi Vilmos, aki a gép tulajdonosa volt, részletesen felidézte a fél világot bejárt repülő történetét. 1951-ben gyártották, 1951 és 56 között az amerikai légierőnél volt, majd eladták a franciáknak. A 70-es évek végén került vissza Amerikába, magánkézbe. A történet vége, hogy Dél-Afrikából egy svájci állampolgár vette meg. A gépet szétszedték, úgy szállították át Svájcba. – Mi április 24-én baráti kapcsolataink segítségével vásároltuk meg – tette hozzá Rózsavölgyi Vilmos. 

Arról még nincsenek információk, hogy a gépet most is szenvedélyes pilóta hírében álló tulajdonosa vezette-e, és hogy túlélte-e a zuhanást.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató