2023. december 06. - Miklós
EUR : 379.67
USD : 349.12
Időjárás ikon-1°

Robert C. Castel: Az ukrán ellentámadás egy romániai autósztráda

A hadjáratnak volt egy konkrét célja, ezt a célt az ukránok nem érték el.

„A vitát a NaTE jelenlegi állásával kapcsolatban értelmetlennek találom. A hadjáratnak volt egy konkrét célja, az Azovi-tenger elérése. Ezt a célt az ukránok nem érték el. Egy 90%-os híd nem híd. Egy 10%-os pedig inkább egy romániai autósztrádára hasonlít. Hogy volt-e áttörés, vagy csak beszivárgásról beszélhetünk esetleg egy olyan próbálkozásról ami teljes kudarcba fulladt, a háború kimenetele szempontjánól édesmindegy.

A Nyugaton kiképzett és a Nyugat által felszerelt új ukrán dandárok, amik pótolhatatlan szolgálatokat tehettek volna ha reális célok elérésére vetik be őket, felmorzsolódtak. Lehet szallagcímeket gyártani, és twitter videókba kapaszkodni, de a lényeg lényeg marad. Ukrajnának nem sikerült megváltoztatnia a háború logikáját és rákényszerítenie az oroszokra egy gyorsan mozgó, összfegyvernemi harcformát.

A hadjárat kudarca pedig azt jelenti, hogy Ukrajna megmaradt annak a felörlő háború csapdájában, amit a NaTE huszárvágásával próbált megkerülni. Ha valaki történelmi analógiákat keres akkor az 1969-1970-es Kifullasztó Háború esettanulmányához érdemes nyúlni. Ukrajna kudarcot vallott ott ahol Izrael, kínnal-keservvel ugyan, de sikerrel járt. Megváltoztatni egy folyamatban lévő háború logikáját. Ez az orosz-ukrán háború jelenlegi állása.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató