2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

Újabb magyar újságírót utasítottak ki Ukrajnából

Ilyen a sajtószabadság az új európai mintademokráciában.

Úgy tűnik, hogy Ukrajna, vagy legalábbis egyes ukrán tisztségviselők kedvenc hobbija az lett, hogy magyar újságírókat utasítanak ki az ország területéről.

Hogy mi a bűnük?

Nos, annyi, hogy beszámolnak a kárpátaljai magyarság helyzetéről. Nem kell ide orosz propaganda, ha rosszat mondasz, nem jöhetsz vissza…

Alig három napja számoltunk be arról, hogy Füssy Angéla tudósítani próbált a munkácsi magyar iskolában történt változásokról (nevezetesen, hogy egy magyarul nem beszélő, szakmai tapasztalattal nem rendelkező igazgatót neveztek ki az intézmény élére), de úgy tűnik egy újságíró kitiltása nem volt elég az ukrán illetékeseknek.

Mint ahogyan azt a Pestisracok.hu megtudta, szomszédunk hatóságai Molnár H. Boglárkát is, a Kecskeméti Televízió, Junior Prima-díjas műsorvezetőjét, szerkesztő-riporterét, az MTVA tudósítóját is három évre kitiltották az országból.

Az indoklás?

Nos, olyan nem volt. Mint emlékezetes, Füssy Angéla kitiltása kapcsán sem kaptunk semmiféle hivatalos nyilatkozatot, az egyetlen kiinduló pont egy mondvacsinált indoklás volt. Boglárka esetében még ennyiről sincs szó.

Nehezen is indokolhatnák, hiszen az újságíró egyetlen “bűne” Ukrajnával szemben az volt, hogy részt vett egy a kárpátaljai magyarok nehéz körülményeit bemutató dokumentumfilm elkészítésében, illetve az, hogy a KTV Töretlenül magyarok című magazinjában, melynek felelősszerkesztője, folyamatosan foglalkozik a kárpátaljai magyarsággal, akárcsak a többi határon túlra szorult magyar nehéz helyzetével. Boglárka sem kárpátaljai, sem ukrajnai kapcsolatokkal nem rendelkezik, de szót emelt a nemzettársainkat ért jogsértések kapcsán (nem, mielőtt bárki felvetné, nem terjesztett álhíreket).

A fentiek alapján tehát ahhoz, hogy valakit persona non gratanak tekintsenek Ukrajnában elég, ha szót emel a kisebbségek védelméért. Itt járunk most, s kérdés, hol leszünk a hároméves kitiltási idő lejártával, minden esetre az ügy nem marad lezáratlan: Boglárka elmondta, hogy ügyvédhez fordult, és minden jogi lépést megtesz annak érdekében, hogy visszatérhessen Kárpátaljára, és folytathassa munkáját, vagy, legalább megtudja, hogy miért is számít “annyira veszélyes elemnek”, hogy ki kellett tiltsák Ukrajna területéről.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató