2023. december 10. - Judit
EUR : 382.59
USD : 355.01
Időjárás ikon

Il Giornale: Giorgia Meloninak az a szándéka, hogy megszilárdítsa a kapcsolatait Orbánnal

A lap szerint a Fidesz EP-képviselői csoportja a jövőben esetleg bekerülhet a Konzervatívok és Reformerek frakciójába.

Az európai parlamenti választásokig még kilenc hónap van hátra, de a többség már azon szövetségek felé fordul, amelyekről a közösségi intézmények új vezetői a júniusi szavazás után döntenek. Így nem véletlen, hogy négy nap leforgása alatt két jelentős esemény is zajlik a Budapest-Pontida tengelyen – közölte az Il Giornale print cikke.

Az első csütörtök reggel, amikor

Giorgia Meloni, olasz kormányfő a Duna-parton vesz részt a magyar kormány által szervezett Demográfiai Csúcson.

Többek között Novák Katalin, köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel fog felszólalni. Aztán Matteo Salvini (Északi Liga párt) a pontidai színpadon üdvözli majd a francia szélsőjobboldalinak tartott Marine Le Pent.

Az olasz kormány szándékai

Két nem véletlenszerű randevú, amelyek tökéletesen illusztrálják, hogy az európai játék már most is hatással van az olasz politikára. Úgy tűnik, Salvini meg akarja erősíteni a kapcsolatot a Nemzeti Tömörülés elnökével (aki Európában az Identitás és Demokrácia csoportban harcol az Északi Ligával és a német szélsőjobboldali Alternatíva Németországnak párttal együtt), a miniszterelnöknek ehelyett

az a szándéka, hogy megszilárdítsa a kapcsolatot Orbánnal és a Fidesszel,

egy nacionalista párttal, amely az Európai Néppártból való kilépése után egyetlen politikai családhoz sem tartozik.

A lap ismertette, hogy nagy az egyetértés sok kérdésben, az egyetlen nagy különbség Kijev feltétlen támogatása az Oroszországgal vívott háborúban – Budapestnek nem igazán ért ezzel egyet. Meloni és Orbán megbeszéléseit illetően elgondolkodhatunk azon is, hogy a Fidesz EP képviselői csoportja a jövőben esetleg bekerülhet a Konzervatívok és Reformerek frakciójába, amelynek tagja Meloni pártja is, az Olaszország Fivérei. Orbán az Európai Néppártban nem hagyott jó emléket, sem a 2021-es zajos szakítás előtt, sem utána.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató