2023. december 06. - Miklós
EUR : 379.67
USD : 349.12
Időjárás ikon-1°

Kamu Geriék most egymilliárdot szórnának el utcai zongorákra, meg közösségi pódiumokra

Ismét egymilliárd forintot oszt szét a fővárosi önkormányzat a közösségi költségvetés ötleteinek megvalósítására. “Hiánypótló” javaslat például az Utcazenepontok a városban címmel megnevezett ötlet.

Ez arról szól, hogy a fővárosi tereken, közterületeken, parkokban jelölnének ki olyan helyeket, amelyeket zenészek, zenekarok foglalhatnak le idősávokra, hogy ott koncerteket adjanak. Ehhez kapcsolódik a Piackoncertek szervezése címen beküldött javaslat, amely élőzenei eseményekkel a kultúra és a kereskedelem összekapcsolását jelentené a budapesti vásárcsarnokokban, piacokon. Az utóbbira ötvenmillió forintot költene a Karácsony-kabinet. És ez még csak a kezdet.

Egy másik ötlet pedig bolhapiaci funkciót is adna a vásárcsarnokoknak, továbbá bárki által használható, úgynevezett közhasznú zongorákat is felállítanának Budapest-szerte a közterületeken, utcákon, tízmillió forintból.

Százhúszmillió forint menne el a Gellérthegy élettel való megtöltésére. Az ötlet beadója konkrétumokat nem említett, így kérdés, hogy a megvalósításra szánt tetemes összeg milyen elemekből tevődik össze. Az élőzene mellett a köztereken utat törne a vélemény- és szólásszabadság is, az egyik ötletelő közösségi szónoklati helyet hozna létre. Az ötletgazda javaslata szerint valamelyik budapesti parkban egy olyan területet kellene kijelölni egy kisebb pó­dium megépítésével, ahol meghatározott időben megengedett a nyilvános szónoklatok tartása. Az indoklás úgy fogalmazott: ez a szabad véleménynyilvánítás szimbóluma lehet.

A zenével ellentétben más a csendet részesíti előnyben a fővárosi parkokban, ahová okos-tanulóasztalokat helyeztetne ki. Véleménye szerint tanulásra vagy munkára alkalmas okos­asztalok elhelyezésére lenne szükség a parkokban, amelyeknél van wifi, telefontöltő, akasztó, például az iskolatáskának. 

Egy másik ötletelő szerint az otthoni barkácsolásból is lehet közösségi élményt létrehozni. Javaslata szerint szükség lenne egy olyan műhely létrehozására, ami alapvető szerszámok és gépek biztosításával segítené egy-egy apró munka vagy javítás elvégzését szakemberek támogatásával. Minderre ötvenmillió forintot szánna a főváros.

Ja, és a kerékpársávot elválasztó pollerek idén ismét szerepel az ötletbörze menüjén. Az újabb „gerikarós” kerékpársávokra 120 millió forintot szánna a főváros.

(MNO)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató