2024. február 21. - Eleonóra
EUR : 389.04
USD : 360.29
Időjárás ikon

Putyin szerint hiba volt szovjet tankokat küldeni 1956-ban Magyarországra

„Nem helyes külpolitikában olyasmit tenni, ami sérti más népek érdekeit” – jelentette ki az Ukrajnát éppen megszálló orosz elnök.

Döbbenetes kijelentést tett Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden – írta meg a Reuters.

Az orosz elnök közölte: hibás döntés volt a Szovjetuniótól, hogy tankokat küldött Magyarországra (1956, Budapest – a szerk.) és Csehszlovákiába (1968, Prága – a szerk.) a hidegháború alatti forradalmak leverésére.

Nem helyes külpolitikában olyasmit tenni, ami sérti más népek érdekeit”

– mondta Putyin, „aki 2022-ben katonák tízezreit küldött Ukrajnába, kiváltva a második világháború óta a legnagyobb szárazföldi háborút Európában” – értékelte a kijelentést a Reuters.

Putyin: Az USA ugyanazokat a hibákat követi el

Az orosz elnök fenti kijelentéshez hozzátette azt is: meglátása szerint az Egyesült Államok ugyanazokat a hibákat követi el, mint a Szovjetunió. Mint fogalmazott:

Washingtonnak „nincsenek barátai, csak érdekei”.

Mint a Reuters cikkében emlékeztet: az 1956-os magyar forradalmat szovjet tankok és csapatok verték le. A harcokban legalább 2600 magyar és 600 szovjet katona vesztette életét.

Az 1968-as prágai tavasz végén, amikor a (szovjet vezetésű) Varsói Szerződés erői megszállták a Csehszlovák Szocialista Köztársaságot, a cseh történészek szerint körülbelül 137 cseh és szlovák veszítette életét az invázió következtében.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató