2023. október 02. - Petra
EUR : 391.25
USD : 368.76
Időjárás ikon23°

Bizalmatlansági eljárás indul Joe Biden ellen

Bizalmatlansági eljárás (impeachment) indult Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke ellen – jelentette be Kevin McCarthy, az amerikai képviselőház republikánus elnöke.

Egy korábbi írásunkban már foglalkoztunk azzal, hogy az Egyesült Államok elnöke ellen megindulhat egy ilyen eljárás.

Kedden Kevin McCarthy bejelentette, hogy kezdeményezi az eljárás megindítását, amelyet három képviselő, James Comer, Jim Jordan és Jason Smith vezet majd. 

Utasítást adok a képviselőház bizottságinak arra, hogy nyissák meg a hivatalos bizalmatlansági eljárást Joe Biden elnök ellen. Az utóbbi néhány hónapban a képviselőház republikánus tagjai súlyos és hihető vádakat fogalmaztak meg Joe Bidennel kapcsolatban – írta McCarthy, aki szerint e vádak alapján „a korrupció kultúrája”  jellemezheti az amerikai elnököt. 

A bejelentésről készült videót a politikus a X-en (korábbi Twitter) is megosztotta. 

 

A CNN szerint McCarthy bejelentése után még a republikánus képviselőházi többségnek is jóváhagyást kell adnia ahhoz, hogy hivatalosan is megindulhasson az eljárás. A hírportálnak az egyik, az ügyre rálátó forrás azt mondta, hogy a képviselőházi elnök konkrétumokkal ezután a szavazás után állhat elő majd.

Forrásaik hozzátették azt is, hogy McCarthy várhatóan csütörtöki eseményen majd egy újabb lépést ebben az ügyben, ahol a képviselőházban zajló vizsgálatokról lesz szó.

A CNN emlékeztetett arra, hogy Joe Biden fiával, Hunter Bidennel kapcsolatban többször is felmerült a korrupció gyanúja az utóbbi években. Hozzátették ugyanakkor: a képviselőházi vizsgálatok alatt eddig közvetlen bizonyíték nem került elő azzal kapcsolatban, hogy Joe Biden elnök személyesen anyagi előnyökre tett szert Hunter Biden külföldi üzleteinek köszönhetően. 

 

(Index)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató