2024. május 07. - Gizella
EUR : 389.62
USD : 361.8
Időjárás ikon21°15°

Zaharova: ez nem szankciós politika, ez oroszok elleni rasszizmus

Az Európai Unió által az orosz állampolgárok személyes tárgyainak bevitelére vonatkozó tilalomnak semmi köze a szankciókhoz, ehelyett a nyugati tisztviselők szemenszedett rasszizmusának kifejeződése – közölte Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője Vlagyivosztokban.



Zaharova megjegyzései azt követően hangzottak el, hogy Brüsszel pénteken kifejtette, hogy az ukrajnai konfliktus miatt az Oroszországgal folytatott kereskedelemre kivetett átfogó szankciók olyan személyes tárgyakra is kiterjednek, mint a telefonok, a poggyászok, sőt, még a sampon és a vécépapír is.

Az Európai Bizottság felszólította az uniós gazdasági szereplőket, hogy “mérjék fel és értsék meg a szankciók kijátszásának lehetséges kockázatait”, és a vámellenőrzések során kobozzák el az ilyen tárgyakat.

“EZ EGYSZERŰEN RASSZIZMUS. EZ NEM SZANKCIÓS POLITIKA, NEM ARRÓL VAN SZÓ, HOGY AZ EURÓPAI UNIÓ SÜLLYEDŐ GAZDASÁGA SZÁMÁRA VALAMILYEN TÖBBLETHASZNOT TEREMTSEN. EZ RASSZIZMUS, AHOGY VAN” – MONDTA ZAHAROVA A TASZSZ HÍRÜGYNÖKSÉGNEK A KELETI GAZDASÁGI FÓRUMON HÉTFŐN.

“Most ez kirobban. Mint egy tályog, amelyet nem kezeltek, és amelyből egyszerűen fisztula lett. Ez a nyugati rasszizmus fisztulája”.

A szóvivő emlékeztetett az EU egy másik “nácizmus vad megnyilvánulására” is, rámutatva arra az esetre, amikor Emmanuel Macron francia elnök egy orosz újságírónak megtiltotta, hogy részt vegyen egy sajtótájékoztatón, egyszerűen azért, mert orosz.

“Erre egyszerűen nincs semmilyen indoklás, semmilyen indok” – mondta.

“A CIVIL TÁRSADALOM, A KULTÚRA ÉS A KÜLÖNBÖZŐ TUDOMÁNYTERÜLETEK KÉPVISELŐI SZEMBESÜLNEK EZZEL. AMIKOR NEM ADNAK KI VÍZUMOT, LEMONDJÁK A TERVEZETT RENDEZVÉNYEKET, NEM VEHETNEK RÉSZT BIZONYOS KONFERENCIÁKON, VERSENYEKEN. EZ NEM MÁS, MINT RASSZIZMUS”.

Oroszország ideiglenes vámügyi vezetője, Ruszlan Davidov szintén “teljes képtelenségnek” minősítette a személyes tárgyakra vonatkozó uniós tilalmat, és kijelentette, hogy a döntés a “teljes törvénytelenség” demonstrációja, amely szembemegy a vámellenőrzés normális logikájával.

“Legalább nem tiltották meg [az orosz állampolgároknak], hogy nadrágot viseljenek a határátlépéskor” – mondta Davidov újságíróknak, hozzátéve, hogy az orosz Szövetségi Vámszolgálat nem fog hasonló politikát alkalmazni az EU-ból érkező turisták esetében.

„Zelenszkij olyan a Nyugatnak, mint egy újabb koronavírus-járvány”

– fogalmazott Marija Zaharova Telegram-bejegyzésében.

Az orosz külügyi szóvivő az ukrán elnök minap megjelent interjújának egy részére reagált, amelyben Zelenszkij arról beszélt, hogy szinte lehetetlen megjósolni, hogy az európai országokban élő ukránok milliói hogyan reagálnának arra, ha a szövetségesek hirtelen felhagynának a hazájuk támogatásával.

Az ukránok általában jól viselkednek és nagyon hálásak azoknak, akik befogadták őket. De nem lenne jó történet Európa számára, ha sarokba szorítanák ezeket az embereket

– jegyezte meg az ukrán elnök. Zaharova szerint az ilyen fenyegetőzés bizonyítja, hogy Kijevben náci rezsim uralkodik, akik nem félnek terrorista eszközökhöz nyúlni elképzeléseik megvalósításának érdekében. A külügyi szóvivő kitért azokra a – javarészt orosz anyanyelvű – menekültekre, akik 2014-et követően hagyták el Ukrajnát, „miután Porosenko (Ukrajna akkori elnöke – a szerk.) rájuk uszította a fegyveres erőket, pincékbe záratta volna őket, Zelenszkij pedig engedélyt adott gyermekeik megöletésére”.

Őket sarokba lehet szorítani csak azért, mert más nyelvet beszélnek?!

− fakadt ki Zaharova.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató