2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

A román szurkolótábor miatt félbeszakadt a Románia-Koszovó Eb-selejtező

A román szurkolók egy részének botrányos viselkedése miatt több mint háromnegyed órára félbeszakadt Románia és Koszovó labdarúgó-válogatottjának Európa-bajnoki selejtezőmérkőzése kedden este Bukarestben. A második félidőben végig emberelőnyben játszó házigazdák végül 2-0 arányú győzelmet arattak, és megőrizték Eb-kijutási esélyüket, a román szakszövetség azonban várhatóan nem ússza meg büntetés nélkül az incidenst.

A Nemzeti Arénában rendezett összecsapáson újfent az Uniți Sub Tricolor (Trikolór alatt egyesültek) elnevezésű szurkolói csoport szélsőséges, rasszista és kisebbségellenes megnyilvánulásairól elhíresült tagjai okoztak rendbontást. Az ultrák már a találkozó elején megadták az alaphangot azzal, hogy kifütyülték Koszovó nemzeti himnuszát, közben pedig Szerbiát éltették.

 

 

Mint ismert, Románia nem ismeri el a Szerbiából 2008-ban egyoldalúan kivált, és a függetlénségét kikiáltó balkáni államot. A román keménymag a továbbiakban sem érte be ennyivel, folyamatosan azt skandálta, hogy „Szerbia, Szerbia” – írja az erdélyi Krónika hírportál.

Sőt negyedóra elteltével előkerült egy „Koszovó Szerbia feliratú” molinó is. Ekkor a vendégcsapat labdarúgói tiltakozni kezdtek a francia játékvezetőnél, és kilátásba helyezték, hogy levonulnak a pályáról, ha a román szurkolók folytatják az ellenséges megnyilvánulást.

Bár adott pillanatban a román válogatott több játékosa is odaszaladt a lelátóhoz, és a koszovóiak sértegetésének abbahagyására kérték az ultrákat, utóbbiak folytatták a skandálást. Sőt petárdákat és egyéb pirotechnikai eszközt dobáltak a koszovóiak kapujához. Az Eb-selejtezőt vezető Willy Delajod azonban megelégelte mindezt, a 18. percben félbeszakította a mérkőzést, és az öltözőbe rendelte a két válogatott tagjait.

A kivetítőn öles betűkkel a következő szöveg jelent meg: „Diszkriminatív magatartás miatt félbeszakadt mérkőzés”. Ugyanakkor a hangosbemondón a szervezők ultimátumot adtak a kemény mag drukkereinek: ha folytatják a vendégcsapat hergelését és a Koszovó elleni megnyilvánulást, végleg lefújhatják a találkozót. A 21.45 órakor kezdődött találkozó közel 50 perc elteltével, 22.55-kor folytatódott, 0-0-ás állásnál. Előtte azonban a csendőrök elkobozták a szurkolóktól a kifogásolt, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) által tiltott felirattal ellátott molinót.

Egyébként a Național Aréna közönségének szurkolni, nem pedig hőzöngeni érkezett többsége többször is kifütyülte a meccs félbeszakítását kiprovokáló ultrák viselkedését, helytelenítve a magatartásukat. A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) várhatóan nem ússza meg pénzbüntetés nélkül az incidenst, a válogatott pedig stadionbezárásra is számíthat. Már csak azért is, mert a FRF-t a március 28-án a Nemzeti Arénában lejátszott Románia-Fehéroroszország (2–1) összecsapás után 15 000 euróra büntette az UEFA, mert a szurkolók Magyarországot és a magyarokat gyalázták.

Különben a román labdarúgó-válogatott szurkolótáborának Uniți Sub Tricolor (Trikolór alatt egyesültek) elnevezésű, botrányos megnyilvánulásairól elhíresült kemény magjának tagjai márciusban azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy a trikolórok idei első, Andorrában játszott Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésén összeverekedtek egymással, ugyanakkor a magyarokat és Magyarországot szidalmazták.

Akárcsak akkor, a Koszovó elleni kedd esti találkozón is Andrei Preda, az FCU Craiova 1948 futballklub vezérszurkolója volt a randalírozás egyik főszereplője. De ott volt a Sepsi OSK és az FCU 1948 január 29-ei, botrányba fulladt mérkőzésén is, amelyet a vendégszurkolók magyarellenes skandálása miatt a játékvezető félbeszakított, majd a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) újrajátszatott.

A koszovóiak kapusa is a románokat hergelte:

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató