2023. december 11. - Árpád
EUR : 382.59
USD : 355.01
Időjárás ikon

Cirkusz van tótéknál – beperelte az elnök Robert Ficót

Állítása szerint ő és közeli hozzátartozói "halálos fenyegetéseket" kaptak.

Zuzana Caputová szlovák államfő szerdán rágalmazási pert indított jóhírneve megvédése érdekében Robert Fico korábbi miniszterelnök ellen, amit azzal indokolt, hogy a korábbi kormányfő folyamatosan hazugságokat terjeszt róla – írta meg a 24.hu a CTK cseh hírügynökség nyomán.

A CTK úgy tudja, hogy Fico régóta állít olyat, hogy Caputová az Egyesült Államok ügynöke és a szlovák államfő a pozsonyi amerikai nagykövetségtől kap utasításokat.

A korábbi miniszterelnök ezen felül összekapcsolta Caputovát Soros György amerikai tőzsdespekuláns tevékenységével is.Fico viszont úgy látja, hogy sosem használt durva nyelvezetet a szlovák államfővel kapcsolatos kijelentései során. Az államfő azonban azzal is tisztában, hogy közszereplőként az élesebb bírálatokat is kötelessége eltűrni, de arra nem köteles, hogy a fokozódó nyilvános zaklatást és a teljesen alaptalan rágalmakat elviselje – fogalmazott a szlovák köztársasági elnöki hivatal közleménye.

Caputová ötéves elnöki mandátuma 2024 júniusában jár le és nem indul újra a posztért. Idén tavasszal viszont jogi keresetet nyújt be Ficóval szemben, amiért – állítása szerint – ő és közeli hozzátartozói halálos fenyegetéseket kaptak.

A szlovák elnök akkor azzal vádolta Ficót, hogy támadásaival nyilvános célponttá tette őt.

Hasonló ügyben egy szlovák bíróság 2022-ben már eltiltotta Lubos Blahát, az Irány-Szociáldemokrácia elnökhelyettesét attól, hogy amerikai ügynöknek és árulónak nevezze a szlovák államfőt.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató