2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Kormányinfó: Új családpolitikai intézkedéseket hoz a kormány (videó)

Holnap demográfiai csúcs lesz Budapesten, ezért tartják szerdán a kormányinfót a szokásos csütörtöki időpont helyett. A tájékoztató 1,5 órás lesz.

Gulyás Gergely elmondta, nagyon fontosnak tartják, hogy Magyarország is be tud számolni azokról az eredményekről, amelyeket 2010 után sikerült elérni a témában. Számtalan külföldi vendég lesz jelen, külön is kiemelte, hogy itt lesz az olasz miniszterelnök, a bolgár elnök, beszédet tart majd Novák Katalin és Orbán Viktor is.

Az elmúlt évtized eredményeiről beszélt a demográfiai csúcs szempontjából Gulyás, ezek a következők:

Gulyás Gergely a holnapi Demográfiai Csúcsról elmondta: ez a kérdés ma Európában nem kap súlyának megfelelő figyelmet. A miniszter részletezte, hogy számtalan külföldi vendég lesz jelen, köztük az olasz miniszterelnökkel és a bolgár elnökkel. Beszédet mond Novák Katalin köztársasági elnök, valamint Orbán Viktor miniszterelnök is.



A miniszter az elmúlt évtized eredményeiről két megállapítást tett: jelentős előrelépést sikerült elérni, de még nem tartanak ott, ahol szeretnének. 1,23 század volt a termékenységi arányszám amikor átvették a kormányzást, ez 2021 végére 1,59-re emelkedett.

Gulyás Gergely elmondta azt is, ha a korábbi tendencia nem változott volna, akkor 160 ezer gyermek nem született volna meg 2011 és 2021 között, de olyan nehézségekkel néznek szembe, hogy a szülőképes korú nők száma csökken.

A kormány mai ülésén is tárgyalta azt az előterjesztést, ami a városi csok helyére léphet.

A kormány tárgyalt arról is, hogy szeptember 15-én lejár az időszak, amíg behozatali tilalmat rendelt el az Európai Bizottság az ukrán gabonára vonatkozóan. Arra kérik a bizottságot, hogy hosszabbítsák meg a jelenleg fennálló behozatali tilalmat. A magyar piacot is érthetően teszi tönkre, ha 50 tonnából 3 millió tonna lesz – érzékeltette a kialakult helyzetet a miniszter.

A kormány az inflációval is foglalkozott, az idei évben egyszámjegyű inflációt szeretnének, minden nehézség ellenére ez reálisan novemberre érhető el.  Vannak aggasztó jelek is, ez döntően a benzináremelkedés miatt van, ennek az elsődleges oka Gulyás szerint, hogy ötszörös áron tudjuk behozni az üzemanyagot az ukrán vezetéken keresztül. A tranzitdíj ukrán megemelését nem tartják elfogadhatónak. Csak az üzemanyagárakban bekövetkezett változás fél százalékkal emelte meg az inflációt a miniszter elmondása szerint.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvívő gratulált a Magyar Barlangi Mentőszolgálatnak a törökországi mentésükhöz.

Mint ismert ötvennyolc és fél óra megfeszített munkával, tíz ország csaknem 200 háttéremberének közreműködésével sikerült felszínre hozni Mark Dickey amerikai barlangászt, aki napokat töltött el Törökország harmadik legmélyebb barlangjában.

A napelemekről

Gulyás Gergely a napelemekről elmondta: az elszámolásban történő változás azért szükséges, mert Brüsszel kötelezően előírja azt. Magyarországon korábban egy egész évet kellett figyelembe venni, amikor meghatározták, hogy valaki a napelemével termelt energiát betáplálja a hálózatba, amikor pedig kevesebb az energia mint amennyit felhasznál, a hálózatból kap energiát.

A kormány úgy döntött, „bízunk abban, hogy Brüsszel sem fog belekötni”, hogy akik a létesítésre vonatkozó igényt benyújtották a megadott határidő előtt, vagy felszerelték a napelemet, ott tíz éven keresztül a korábbi elszámolási rend marad.

Svédország, NATO?

Gulyás Gergely az első újságírói kérdésre kifejtette, hogy a kormány álláspontja szerint, ha valóban igaz az a hír, hogy Svédországban állami iskolában arról mutatnak ismertetőfilmeket arról, hogy Magyarországon romlik a demokrácia, akkor meg fogja kérni Kocsis Máté Fidesz frakcióvezetőt, gondolják meg még egyszer, hogy a parlament ratifikálja-e a svéd NATO-csatlakozást.

Az Uniós források ügye

Gulyás Gergely hangsúlyozta, régóta jönnie kellene az uniós forrásoknak, remélik, hogy az Európai Bizottság visszatalál a jogszerűség útjára, és akkor nincs akadálya annak, hogy hozzájussunk a pénzekhez. A miniszter szerint a kormány mindent megtett.

Szentkirályi Alexandra: A multik nem nyerészkedhetnek

Szentkirályi Alexandra tájékoztatása szerint folyamatosan nő az online árfigyelő nézettsége, „érdemben használják” az emberek ezt a platformot. Eddig 1,2 millióan keresték fel a honlapot és „60 termékből 55-ben csökkentek a megfigyelt termékárai, összesen 7 százalékkal”. A KISZABOTT BÍRSÁGOK EDDIG MEGHALADTÁK 72 MILLIÓ FORINTOT. „A multik nem nyerészkedhetnek a magyar emberek rovására” – tette hozzá a kormányszóvivő.

Ursula és Brüsszel

Gulyás Gergely Ursula von der Leyen mai beszédéről kifejtette: szeretnék, ha Brüsszelben bekövetkeznének azok a változások, amelyek arra indítanák az uniós intézményeket, hogy Európa valós problémáival foglalkozzanak. Ebbe beletartozik a háború is, de a béke oldaláról kell megközelíteni.

A miniszter a migrációról elmondta, azt döntően kerítéssel lehet megakadályozni, ezért is építettek azt a határra. Semmilyen kvótát, elosztási mechanizmust nem támogattak és nem is fognak végrehajtani.

Az élő közvetítést itt követheti:


Szöllősi György vízumügyéről
Gulyás Gergely úgy fogalmazott, hogy rendkívül barátságtalan gesztus, semmilyen hivatalos kommunikáció amerikai részéről nem történt, ezért nem teljesen értik, hogy miért nem adták meg az utazó nagykövetként utazni szándékozó főszerkesztőnek a vízumot.

Qualitas Gimnázium üggyel kapcsolatban Gulyás Gergely kifejtette, hogy az ingatlan, amit most elárvereztek nem a magániskola tulajdonosainak birtokában volt. A tárcavezető szerint az állam most abban tud segíteni, hogy a rendszerinti beiskolázás megtörténjen, ha ez szükséges.

GULYÁS GERGELY ARRA IS VÁLASZOLT, HOGY DECEMBERIG NEM VÁLTOZTATNAK A LAKOSSÁGI GÁZÁRON. Tehát december 31-ig biztosan fenntartja a kormány a rezsicsökkentés szabályait, a nyugdíjkorrekcióról pedig elmondta, törvény szabályozza ezt, szeptember végéig a kormány ennek mértékéről is tud dönteni.

Orbán Viktor Kínába megy

Gulyás Gergely arra is kitért, Európának az az érdeke, hogy gazdasági kapcsolatokat minden nagyhatalommal fenntartson. Magyarország sosem hirdetett az elkülönülést. Az a jó, ha szuverén országként szabadon tudunk dönteni – összegezte. Majd arra is kitért, hogy a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor – hasonlóan a francia elnökhöz – októberben Kínába látogat.


Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató