2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Andorra miniszterelnöke bejelentette, hogy homoszexuális

Andorra miniszterelnöke, Xavier Espot Zamora az Andorrai Rádió- és Televíziónak adott interjújában jelentette be, hogy homoszexuális.

“Meleg vagyok. Sosem titkoltam. Ha nem kérdeznek róla, nem kell elmondanom, abban az értelemben, hogy ez nem határozza meg az egész személyiségemet, és még kevésbé a személyes politikámat. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy nem kell, hogy probléma legyen a kimondása. És ha ez segít a gyereknek, fiataloknak vagy tinédzsereknek, akik nehéz időszakon mennek keresztül, hogy lássák, hogy függetlenül az állapotuktól vagy a szexuális orientációjuktól, boldogulhatnak ebben az országban, és elérhetik a legmagasabb hivatali posztot is, akkor örömmel mondom ki”

– nyilatkozta.

Andorra Franciaország és Spanyolország között fekszik, Európa hatodik legkisebb országa, 468 km2 területtel és mindössze 80 ezer lakossal.

Zamora 2019 óta miniszterelnök és hivatali ideje alatt vezették be a hercegségben a házassági egyenlőséget. Európában jelenleg négy országnak van nyíltan homoszexuális miniszterelnöke: Andorrán kívül Szerbiának, Írországnak és Luxemburgnak. Rajtuk kívül Lettország államfője vállalja még az orientációját.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató