2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Duda: Ukrajna NATO-csatlakozása jelenleg szóba sem jöhet

A NATO ajtaja nyitva áll Ukrajna előtt, de Kijev nem csatlakozhat az Egyesült Államok vezette katonai szövetséghez, amíg az Oroszországgal fennálló konfliktus tart – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök.



A dél-lengyelországi Krynica Fórumon szerdán tartott beszédében Duda felidézte, hogy a júliusban Vilniusban tartott vilniusi csúcstalálkozót megelőző hónapokban találkozott ukrán kollégájával, Volodimir Zelenszkijjel, hogy megvitassák Kijev jövőjét a NATO-ban.

“A kezdetektől fogva természetesen tisztában voltunk azzal, hogy ez egy nagyon nehéz kérdés. Különösen azért nehéz, mert egyszerűen háború folyik, és mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy Ukrajna közvetlen felvétele a NATO teljes jogú tagjává jelenleg szóba sem jöhet” – idézte szavait a lengyel állami irányítású PAP hírügynökség.

A lengyel vezető kifejtette, hogy a NATO-szerződés 5. cikkelye miatt, amely kimondja, hogy egy tagállam elleni támadás az egész szövetség válaszlépését kiváltja, a blokknak be kellene kapcsolódnia az ukrajnai konfliktusba és harcolnia kellene Oroszország ellen, ha Kijevet most felvennék.

NYILVÁNVALÓ VOLT, HOGY A NATO-ORSZÁGOK NEM EGYEZNÉNEK BELE EGY ILYEN FORGATÓKÖNYVBE A LITVÁN FŐVÁROSBAN TARTOTT MAGAS RANGÚ TALÁLKOZÓN – TETTE HOZZÁ.

Duda szerint a vilniusi csúcstalálkozó célja csak az volt, hogy “kinyissák Ukrajna előtt a NATO ajtaját… hogy Oroszország ne tudja ezt az ajtót a lábával tartani”.

A lengyel elnök nem volt hajlandó megjósolni, hogy Kijev pontosan mikor léphet be ezen az “ajtón”, de megígérte, hogy Varsó “minden erejével” támogatni fogja szomszédját a NATO-tagság felé vezető úton.

A vilniusi találkozót követően Zelenszkij a szövetséget bírálta, amiért az nem volt hajlandó a csúcstalálkozó zárónyilatkozatába belefoglalni Ukrajna tagságának ütemezését. Az ukrán vezető a közösségi médiában kifakadva “példátlannak és abszurdnak” nevezte ezt a mulasztást, és azt közölte, hogy a kérdéssel kapcsolatos “határozatlanság a szövetség gyengeségének” jele.

Az ukrán elnök végül enyhített retorikáján, és a csúcstalálkozó általános eredményét “pozitívnak” minősítette.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a múlt héten az Európai Parlamentben elmondta, hogy “Ukrajna soha nem volt még közelebb a NATO-tagsághoz, mint most”, mivel létrejött a NATO-Ukrajna Tanács, és a vilniusi megállapodás értelmében megszűnt a Kijevre vonatkozó tagsági cselekvési tervre vonatkozó követelmény. A csatlakozásra vonatkozó ütemtervet azonban ő sem adott meg.

Moszkva, amely a NATO-t ellenséges blokknak tekinti, és határozottan ellenzi annak keleti terjeszkedését, Kijev csatlakozási törekvéseit emelte ki a 2022 februárjában indított katonai művelet egyik fő okaként.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató