2024. február 28. - Elemér
EUR : 389.02
USD : 358.44
Időjárás ikon15°10°

New York Times: Oroszország túljutott a szankciókon, növelte rakétagyártását is

Oroszország dacolva a nyugati szankciókkal és a katonai tűzerejét megnyomorítani hivatott exportellenőrzésekkel, még magasabb szintre emelte a rakétagyártást, mint amilyen az ukrajnai konfliktus kezdete előtt volt – jelentette a New York Times.



Bár a szankciók mintegy hat hónapra visszafogták az orosz rakétatermelést, miután Moszkva 2022 februárjában katonai offenzívát indított Kijev ellen, az ország védelmi vállalkozóinak később sikerült helyreállítaniuk, sőt növelniük termelési kapacitásukat – írta a lap szerdán, azonosítatlan amerikai tisztviselőkre hivatkozva.

A GYÁRTÁSI BRAVÚR MIATT UKRAJNA “KÜLÖNÖSEN SEBEZHETŐVÉ VÁLT A KÖVETKEZŐ HÓNAPOKBAN FOKOZÓDÓ TÁMADÁSOKKAL SZEMBEN”, BELEÉRTVE AZ ŐSZI ÉS TÉLI HÓNAPOKBAN AZ ENERGETIKAI INFRASTRUKTÚRÁRA MÉRT LEHETSÉGES CSAPÁSOKAT – TETTE HOZZÁ A LAP.

Az újságnak névtelenségük megőrzése mellett nyilatkozó amerikai tisztviselők elismerték, hogy az orosz hadiipari komplexum legyőzte a termelés megfékezésére irányuló nyugati erőfeszítéseket.

A tisztviselők azt állították, hogy Moszkva “kiterjedt csempészhálózaton” keresztül jutott hozzá a ritka alkatrészekhez, olyan országokon keresztül, mint Örményország és Törökország. A probléma részben az, hogy az anyagok egy része nem kifejezetten a védelmi iparra jellemző, és ezért nem kelt feltűnést.

“Az amerikai kormány számára az egyik kihívás az, hogy Oroszországnak nem magasabb szintű chipekre van szüksége, amelyeket könnyebb nyomon követni, hanem olyan árucikkekre, amelyeket sokféle dologban lehet használni, nem csak irányított rakétákban” – írta a lap.

Oroszország a jelentés szerint megduplázta rakéták és tüzérségi lövedékek gyártását, akár évi 2 millióra, és ezzel nagyobb termelést ért el, mint Ukrajna számos nyugati támogatójának együttes kapacitása.

Ukrán tisztviselők júniusban arra figyelmeztettek, hogy Oroszország még nagyobb növekedést ért el a Kalibr és H-101 rakéták gyártásában, akár négyszeresére is növelve a termelést. Amerikai tisztviselők azonban azt állították, hogy az orosz lőszergyártók nem tudtak lépést tartani a konfliktus első évében a tüzérségi lövések ütemével, amely mintegy 10 millió lövedéket tett ki.

Oroszország gazdaságilag is túllép a nyugati szankciókon. Az ország GDP-je idén több mint 2%-kal fog növekedni, miután 2022-ben 2,1%-kal – a Világbank által előrejelzett 11,2%-os visszaesésnél jóval kisebb mértékben – zsugorodott.

“KILÁBALTUNK A VÁLSÁGBÓL, ÉS A MAI VISZONYOKHOZ KÉPEST JÓK A KILÁTÁSAINK A GYORS FEJLŐDÉSRE” – MONDTA DMITRIJ PESZKOV, A KREML SZÓVIVŐJE A MÚLT HÓNAPBAN.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató